Hlavní obsah

Policie dopadla nezvěstnou členku sekty Óm šinrikjó

Tokio

Japonská policie v neděli zatkla členku sekty Óm šinrikjó, která je odpovědná za útok sarinem v tokijském metru z března 1995. Čtyřicetiletá Naoko Kikučiová byla jedním ze dvou příslušníků organizace, kteří byli ještě na útěku. O zadržení informovala japonská televizní stanice NHK.

Foto: Toru Hanai , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle NHK Kikučiová, která je viněna z podílu na teroristickém atentátu tím, že pomáhala při výrobě smrtícího plynu, byla nalezena ve městě Sagamihara. To leží 30 kilometrů jihozápadně od metropole Tokia. Poslední členem sekty na útěku je 54letý Kacuja Takahaši.

Naposledy se policii přihlásili policii na přelomu roku dva příslušníci organizace, muž a žena, kteří žili spolu. Japonská justice loni v listopadu po 16 letech definitivně uzavřela proces s pachateli útoku.

Na popravu čeká 13 lidí

Japonský nejvyšší soud zamítl poslední možné odvolání proti rozsudkům smrti za atentát, při němž zahynulo 12 lidí a 5500 se přiotrávilo. Na popravu čeká 13 příslušníků sekty Óm šinrikjó včetně jejího vůdce Šókóa Asahary.

Po zásazích japonské vlády proti členům sekty změnila organizace v roce 1999 svůj název na Alef a dnes se prohlašuje za umírněné náboženské hnutí. Japonské úřady nicméně jejích asi 1500 členů nadále považují za hrozbu pro společnost a drží je pod přísným dohledem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám