Hlavní obsah

Alžběta II. zahájila v dešti slavnostní plavbu po Temži

Londýn

Britská královna Alžběta II. vyplula na slavnostní plavbu po Temži u příležitosti 60. výročí svého nástupu na trůn. Plavby se účastní 1000 lodí a břehy Temže lemují davy diváků, přestože zahájení slavnosti předcházel déšť. Plavba celé flotily k mostu Tower Bridge potrvá do zhruba do půl sedmé večer našeho času.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Královna Alžběta II. při oslavách 60. výročí svého nástupu na trůnVideo: Reuters

 
Článek

Královnu dovezla na nábřeží tmavá limuzína. Alžběta II. za zvuků trumpet a troubení parní lokomotivy na mostě Chelsea Bridge nastoupila do člunu, který ji po řece dopravil ke zvlášť upravené lodi The Spirit of Chartwell.

Foto: Anthony Devlin, ČTK/AP

Na Temži vyrazily stovky barevných lodí.

Na palubě The Spirit of Chartwell už na Alžbětu II. čekali ostatní členové královské rodiny. Na místě jsou mimo jiné královnin syn princ Charles, její vnuci princové William a Harry či Williamova manželka Kate. Harry a William mají pro tuto příležitost na sobě své vojenské uniformy, Kate si vzala červené šaty od Alexandra McQueena.

Foto: Chris Jackson, Reuters

Nechyběl ani princ Charles s Camillou.

Loď s královnou dorazí k Tower Bridge, kde plavba oficiálně končí, v 17:15 SELČ. Další hodinu by zde pak měla Alžběta II. sledovat, jak kolem na její počest proplouvají další plavidla.

Foto: Luke MacGregor , Reuters

Londýňany neodradilio ani deštivé počasí.

V sobotu panovnice oslavy zahájila návštěvou prestižních koňských dostihů Derby v jihoanglickém Epsomu. Oslavy vyvrcholí v úterý, kdy královna pozdraví davy z balkónu Buckinghamského paláce.

Foto: Stefan Rousseau, Reuters

Na babiččinu oslavu přišli i princové William (uprostřed) s manželkou Kate a dobře se bavící Harry.

Reklama

Výběr článků

Načítám