Hlavní obsah

Nejmenší umělé srdce světa zachránilo život rok a půl starému chlapci

– Řím
Právo, zkr

Lékaři z dětské nemocnice v Římě zachránili život ani ne rok a půl starému chlapci. Do těla mu implantovali nejmenší umělé srdce na světě, které váží jen 11 gramů. Implantát amerického profesora Roberta Jarvika byl přitom testován jen na zvířatech, uvedla agentura Reuters.

16ti měsíčnímu chlapci lékaři implantovali umělé srdceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Unikátní operaci provedli lékaři už koncem března. Po téměř dvou měsících se chlapcovi, jehož identita není známa, daří dobře. Odborníci pouze sdělili, že v době chirurgického zákroku vážilo dítě pouhých 5,5 kilogramu.

Chlapeček trpěl dilatovanou myokardiopatií, nemocí srdečního svalu, která normálně způsobuje protahování nebo zvětšení srdečních vláken. Srdce postupně oslabuje a ztrácí schopnost pumpovat efektivně krev do těla. Dítě zároveň trápila infekce, kterou způsobila mechanická pumpa na podporu krevního oběhu, kterou dostalo již dříve.

"Z chirurgického hlediska to nebylo náročné. Jediný zádrhel byl v tom, že dítě už bylo operováno několikrát předtím. Takže jsme museli po třetí vstoupit do srdce na vrcholu levé komory, což byl opravdu problém," řekl operatér Antonio Amodeo.

Umělé srdce bylo testováno na zvířatech

Implantát dokáže přečerpat za minutu jeden a půl litru krve. Zatímco normální umělé srdce pro dospělého váží 900 gramů, tohle váží 90krát méně. Vzhledem k tomu, že bylo testováno jen na zvířatech, potřebovali lékaři souhlas k operaci od jeho vynálezce a od ministerstva zdravotnictví.

"Pacient byl u nás na jednotce intenzivní péče od jeho jednoho měsíce. Byl pro nás maskotem, byl jedním z nás. Déle než rok byl s námi každý den, každou hodinu. Proto jsme tak tvrdě tlačili, abychom mohli provést to, co dosud nikdy provedeno nebylo," dodal Amodeo.

Drobný titanový implantát měl chlapec v těle 13 dnů, pak mu lékaři voperovali nové srdce, které už bude mít na stálo. "Je to milník. Pokud toto zařízení bylo nyní použito jako most k transplantaci, tak v budoucnu by mohlo být používáno jako trvalý implantovaný přístroj," poznamenal Amodeo.

Reklama

Výběr článků

Načítám