Hlavní obsah

Nová ohniska obrny se objevila v Evropě, Asii i v Africe. Hrozí návrat nemoci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Nová ohniska dětské obrny se objevila v zemích, kde už byla tato nemoc vymýcena. Nová velká ohniska jsou nyní v Africe, Tádžikistánu a v Číně. Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že dětská obrna je nyní na vrcholu. V rámci konferenci o nemoci to uvedla BBC.

Článek

Iniciativa za globální vymýcení dětské (GPEI) obrny při WHO vyhlásila stav globální nouze a spustila plán rozšíření vakcinace v Nigérii, Pákistánu a Afghánistánu, kde je dětská obrna stále přítomná.

Experti varují, že by se obrna mohla vrátit s mimořádnou silou.

Bruce Aylward, který vede ve WHO kampaň za vymýcení obrny, řekl: "Za posledních 24 měsíců jsme na třech kontinentech - v Evropě, v Africe a v Asii - viděli hrozivě se šířící ohniska, která zasáhla dospělé. V některých případech padesát procent z nakažených zemřelo."

"Pokud plán vymýcení (obrny) selže, uvidíme hrozný a krutý vzestup této nemoci se všemi důsledky," dodal Aylward.

Podle něj je GPEI ve stavu nouze, což může vést k velkým problémům ve způsobech boje s nemocí. Dosavadní strategií je "vytrvalá honba za dětmi, které nebyly očkovány".

Aylward také řekl, že problémem je nedostatek prostředků; chybí 950 miliónů dolarů a to vedlo dokonce k tomu, že v některých zemích byly ukončeny očkovací kampaně.

Indie bez obrny

Úspěch je naopak hlášen z Indie, kde v únoru oznámili, že obrnu vymýtili. Předseda společnosti Rotary International Kaljyn Banerdží k tomu řekl: "Víme, že obrna může být vymýcena, náš úspěch v Indii to potvrzuje. Je to jen otázka politické a společenské vůle."

Foto: Phil Noble, Reuters

Banerdží dodal, jaké existují alternativy: "Vybíráme si mezi světem, kde jsou budoucí generace bez obrny, a světem, kde z 55 případů obrny v tomto roce se můžeme dostat do situace, kdy může být ročně paralyzováno 200 000 dětí."

Toto číslo uvedla WHO. Dvě stě tisíc případů dětí ročně by se podle ní nakazilo obrnou za deset let, pokud snaha vymýtit nemoc selže. Jeden z dvou set případů nákazy vede k nezvratnému ochrnutí. Z ochrnutých jich pět až deset procent umírá.

Nebezpečím nových ohnisek je, že i očkovaní lidé mohou obrnu dostat, protože po čtyřicátém roku přestává být očkování účinné.

Reklama

Výběr článků

Načítám