Hlavní obsah

Der Spiegel: Švédsko a Německo asi pomáhají Sýrii s atomem

Právo, kov
BERLÍN

Švédské úřady podle posledního vydání německého týdeníku Der Spiegel už dva týdny vyšetřují podezření, že syrský prezident Bašár Asad zřejmě uskutečňuje tajný nukleární program se švédskou a německou pomocí. K témuž závěru údajně došla také americká zpravodajská služba CIA.

Článek

Firma Meab se sídlem u švédského Göteborgu a pobočkou v německých Cáchách měla bez povolení vyvézt do Sýrie čisticí zařízení pro kyselinou fosforečnou v hodnotě kolem čtyř miliónů eur (asi 128 miliónů korun).

Majitel podniku Hans Reinhardt (68), jeden z vedoucích švédských jaderných chemiků, tvrdí, že jeho zařízení se používá při výrobě umělých hnojiv k chemickému oddělení minerálů.

Zařízení však převzala a provozuje Syrská komise pro atomovou energii (AECS), která je již zkušebně nastartovala v lednu ve svém výzkumném atomovém centru v Homsu. Na stavebně podobném provedení v atomové firmě Ransatd Mineral ve švédském Skövde se svého času získával uran. Podnik již byl mezitím zastaven.

V letech 1999 až 2002 se zde školili syrští technici včetně současného šéfa AECS Ibráhíma Usmána. Jejich cvičným materiálem, na němž se učili, byl kontaminovaný odpad z německé atomové továrny v Hanau - 40 tun odpadu s obsahem uranu, které společnost Siemens s povolením německého Spolkového úřadu pro ochranu před zářením vyvezla do Skövde.

Reklama

Výběr článků

Načítám