Hlavní obsah

Úmyslné zřícení Boeingu 727 v poušti má zlepšit bezpečnost létání

Novinky, pit

Dopravní letoun Boeing 727 havaroval v mexické poušti. Na jeho palubě se naštěstí nenacházeli živí cestující, ale 170 figurín. Boeing byl v poslední fázi letu řízen na dálku, piloti se několik minut před nárazem dostali do bezpečí na padácích. Test měl ukázat následky letecké katastrofy na člověka. Video natočil i jeden amatérský filmař.

Boeing 727 dopadá do mexické pouště

 
Článek

Dokumentární televizní stanice Discovery Channel a Channel 4 se rozhodly touto simulací předvést, co se děje uvnitř letounu v době nárazu. Tuto fascinující podívanou snímaly desítky kamer. K havárii došlo v odlehlé části mexické Sonorské pouště. Místo bylo vybráno na základě rozsáhlého mezinárodního pátrání, zejména kvůli ideálním podmínkám pro tento ojedinělý vědecký projekt.

Výsledkem je tak děsivý střet se zemí, kdy se přední část boeingu demoluje v oblaku písku a suti, poznamenal server Mail Online.

Je to poprvé za téměř 30 let, kdy byl dopravní letoun takto využit k vědeckým experimentům. Naposledy obdobný test proběhl v roce 1984, kdy Boeing 720 „havaroval“ v Mohavské poušti v Kalifornii ve Spojených státech.

„Letecká doprava nebyla doposud tak bezpečná, přesto jsme chtěli využít příležitosti a poskytnout údaje zainteresovaným osobám, aby se mohla ještě zvýšit bezpečnost cestujících,“ nechal se slyšet producent pořadu Sanjay Singhal. Podle něj šlo o mimořádný organizační výkon, jehož se účastnily na tři stovky lidí včetně produkčního týmu, nejrůznějších odborníků, hasičů, vojáků či policie.

„Jde o průlomový televizní projekt, který umožní týmu vědců a vyšetřovatelů leteckých nehod studovat vliv havárie na jednotlivé pasažéry,“ sdělil David Glover ze stanice Channel 4 s tím, že dokument by měl být odvysílán později v tomto roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám