Hlavní obsah

První máj ve světě patří protestům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protesty letos dominují na celém světě Prvnímu máji, což je dáno nadále nejistou ekonomickou situací. Pozornost se především soustřeďuje do Evropy zmítané dluhovou krizí, kde se vlády snaží zavádět drakonická úsporná opatření a nespokojenost obyvatel roste.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svátek práce využili lidé v celé Evropě, aby vyšli do ulicVideo: Reuters

 
Článek

V Řecku už centrem Atén prošlo několik tisíc dělníků, studentů a důchodců s transparenty "Daňte bohaté!". Na předměstí Atén se sešli komunisté,

Protesty se čekají v celém Řecku, kde se koná také několik stávek. Podle zpravodaje BBC je však možné, že násilí bude méně, protože zemi příští neděli čekají volby, v nichž se Řekové postaví proti úsporným opatření. I ve Španělsku a v Portugalsku si připomínají Svátek práce, velké průvody se však čekají až odpoledne.

Foto: Heino Kalis , Reuters

Prvomájový průvod ve Valencii

Ve Francii zastiňuje první máj kampaň před druhým kolem prezidentských voleb, v nichž se pokouší obhájit svůj post Nicolas Sarkozy. Ten pořádá vlastní mítink, zatímco odboráři budou pochodovat kolem Bastilly. Sarkozy se ovšem musí vyrovnat s tím, že ho zřejmě nepodpoří voliči ultrapravicové Národní fronty. Jejich vůdkyně Marine Le Penová řekla, že sama vhodí do urny prázdný lístek. Odboráři pořádají průvody ve všech velkých městech.

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Prvomájový protest v Marseille

Několik separátních akcí se konalo v Moskvě. Dosluhující ruský prezident Dmitrij Medvěděv i jeho znovuzvolený nástupce v Kremlu Vladimir Putin přišli do prvomájového průvodu uspořádaného provládními odbory a vládní stranou Jednotné Rusko. Účastnilo se ho asi 120 000 lidí. Po průvodu zašli do známé pivnice na Arbatu, kde nejen popili nefiltrované pivo, ale také se najedli.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Policie v Berlíně střeží příznivce ultrapravicové NPD

V celém Rusku se manifestací a průvodů podle odborů zúčastnily asi dva milióny lidí. Do průvodu opozičních komunistů v Moskvě přišlo podle policie jen asi 3500 lidí, někteří i s portréty Lenina a Stalina.

V Asii se už konaly prvomájové průvody, v nichž pracující požadovali zlepšení pracovních podmínek, Silné byly především v Jižní Koreji.

V USA se očekávají akce hnutí Occupy.

Reklama

Výběr článků

Načítám