Hlavní obsah

Bin Ládinovy vdovy odletěly z Pákistánu do Saúdské Arábie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Rodina zabitého vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina odletěla ve čtvrtek z pákistánského Islámábádu do Saúdské Arábie. Oznámily to pákistánské úřady. Z Pákistánu přepravilo tři bin Ládinovy vdovy a jejich děti zvláštní letadlo. Saúdskou Arábii jako zemi svého příštího pobytu si údajně rodina zvolila sama.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin na archivním snímku.

Článek

"Členové rodiny bin Ládina odletěli z Pákistánu do Saúdské Arábie, kterou si sami za cíl cesty zvolili," uvedla v prohlášení pákistánská vláda.

Bin Ládina zastřelilo loni počátkem května v jeho domě v Abbottábádu nedaleko Islámábádu zvláštní americké komando. Po operaci bylo zadrženo celkem 16 osob včetně tří teroristových manželek. Trojice žen a dvě jejich dospělé dcery byly zadrženy a odsouzeny do vězení za ilegální pobyt na pákistánském území. [celá zpráva]

Nezletilé bin Ládinovy děti a jedno jeho vnouče z nelegálního pobytu obviněny nebyly, mohly Pákistán svobodně opustit, ale po dobu soudního procesu směly se svými matkami zůstat.

Vdovám nyní trest vězení vypršel, ale Saúdská Arábie, kam byly vyhoštěny, je údajně váhala přijmout. Odjezd vdov a dětí byl "z administrativních důvodů" nejméně o týden odložen.

Dvě vdovy jsou Saúdské Arabky, ze Saúdské Arábie pocházel i bin Ládin. Tato monarchie ho ale občanství zbavila už v roce 1994. Třetí vdova je Jemenka.

Reklama

Související články

Pákistán obžaloval vdovy po bin Ládinovi

Pákistánské úřady obžalovaly tři vdovy po bývalém vůdci teroristické sítě Al-Káida Usámovi bin Ládinovi. Ženy podle obžaloby v zemi žily nelegálně. Informovala...

Výběr článků

Načítám