Hlavní obsah

Hollande v průzkumech před druhým kolem voleb poráží Sarkozyho

Paříž

Socialistický kandidát ve francouzských prezidentských volbách François Hollande vede nadále i před druhým kolem hlasování v průzkumech veřejného mínění. Podle toho nejnovějšího od agentury OpinionWay má obdržet 54 procent hlasů, zatímco dosavadní prezident Nicolas Sarkozy 46 procent.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francois Hollande

Článek

Podle OpinionWay, který poslední průzkum provedl v pondělí a v úterý, se tak potvrzují odhady před prvním kolem voleb, které se konalo v neděli. Patnáct procent dotázaných se nehodlá voleb zúčastnit.

Průzkum také ukazuje, že Hollandovi chce dát svůj hlas také 91 procent těch, kteří v prvním kole hlasovali pro levicového radikála Jeana-Luka Mélenchona. Ten dostal přes 11 procent hlasů.

Stejně tak má Hollanda podpořit 36 procent voličů centristy Françoise Bayroua (v prvním kole měl přes devět procent) a 27 procent voličů krajně pravicové kandidátky Marine Le Penové (v prvním kole měla přes 18 procent). Hollandovi by mohlo svůj hlas dát také 19 procent voličů, kteří v první kolem nehlasovali vůbec nebo vhodili prázdný lístek.

Sarkozy by podle odhadů měl obdržet hlasy 47 procent voličů Marine Le Penové, 41 procent Bayroua, dvou procent Mélenchona a rovněž 19 procent těch, kteří v prvním kole nikoho nevybírali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám