Hlavní obsah

Slovensko bojuje proti lichvářům - dávky částečně nahradí jídlo

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLAVECKÝ ŠTVRTOK

Slovenská vláda na svém zasedání rozhodla o zvýšení tzv. aktivačního příplatku z tisíc na 1500 korun od 1. dubna. Na příplatek má právo každý, kdo týdně odpracuje minimálně 10 hodin veřejnoprospěšných prací. V rámci preventivních kroků proti lichvářům budou sociální dávky vypláceny týdně, nikoliv měsíčně a část dávky nahradí potraviny.

Článek

Před úřadem starostky hlídali dva obecní policisté a byla zde přítomna také hlídka státní policie.

"My nebudeme rabovat. Slušně jsme požádali starostku, aby nám vyplatila nějaké peníze, protože máme hladové děti," vysvětlovala jedna z žen. Padala ostrá slova na ministra sociálních věcí Ľudovíta Kaníka, kterému Romové přáli jen ty nejhorší nemoci.

"Co to s námi udělal? Ať zkusí on vyžít s poloviční dávkou se šesti dětmi," rozčiluje se žena. Tvrdí, že sociální dávku jí snížili z 15 tisíc na sedm. "Děti šly dnes bez jídla do školy. Když to takhle půjde dál, nebudu mít ani na oblečení a děti do školy nedám," říká.

S námi nejsou problémy

Starostka obce Margita Fischerová žádost romských žen o mimořádnou finanční pomoc údajně posunula na sociální odbor v nedalekých Malackách.

"Když nám peníze nedá, budeme krást jako ti na východě," vyhrožovaly ženy. Zdejší Romové byli zděšeni z toho, jak policie zasáhla na východě.

"Máme hlad," stěžovala si Rosália Milenkijová, jedna z nejstarších obyvatelek osady na okraji obce Trhoviště. Foto: ČTK/Dan Krzywoň

"Viděli jsme to v televizi. To bylo jak ve válce. Vždyť Cikáni nemají zbraně a vláda na ně povolala armádu," nechápavě kroutily hlavou ženy. Zdůraznily však, že jsou jiní, než Romové na východě.

"Na nás může být starostka hrdá," dodaly. Ostatní obyvatelé s obavami pozorovali vykřikující skupinu Romek. "Se zdejšími Romy jsme neměli problémy, ale obávám se, že když viděli v televizi rabování na východě, může se situace rychle změnit," řekla žena, která šla na kole nakoupit do potravin.

Rabování na středním Slovensku

V noci zaznamenali rabování v obci Hucín v okrese Revúca na středním Slovensku. V potravinách Jednota ukradlo dvacet Romů zboží za 100 tisíc korun včetně cigaret, alkoholu a kávy. V obci žije 800 lidí, z toho 60 procent Romů.

K vyplenění obchodu došlo také v obci Šivetice, kde z obchodu Jednota v noci Romové ukradli zboží za 20 tisíc korun.

Na většině východního Slovenska je zatím klid. Napjatá situace vládla podle televize TA3 jen v obci Čaklov, kde včera Romové vyrabovali místní potraviny. Zasahovala zde speciální pohotovostní jednotka, která viníky zatkla.

V Trebišově, kde byly v uplynulých dnech nejsilnější srážky Romů s policií, je dnes situace klidná. V odpoledních hodinách se má konat demonstrace ve městě Humenné. Policie oznámila, že pokud budou shromáždění probíhat pokojně, nebude zasahovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Schuster varoval před rozšířením nepokojů

Dopady sociálních reforem doléhají nejen na Romy, ale také na střední vrstvu a na sociálně slabší rodiny. Prohlásil to slovenský prezident Rudolf Schuster...

Výběr článků

Načítám