Hlavní obsah

Začala šestistranná jednání o jaderném programu KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Delegace Číny, Spojených států, Japonska, Jižní Korey, KLDR a Ruska se snaží v Pekingu od středečního rána najít v Pekingu východiska z šestnáctiměsíční krize kolem jaderného programu KLDR. Cílem bude přesvědčit Pchjongjang, aby se vzdal dvou programů na výrobu jaderných bomb.

Foto: ČTK/EPA

Severokorejská jaderná elektrárna Jongbjong

Článek

Severní Korea dala najevo, že očekává pozitivní výsledky jednání. Upozornila, že je připravena prokázat pružnost, ale setrvá přitom na svých postojích a principech. "Budeme hájit obvyklý postoj a principy severokorejské vlády, ale prokážeme pružnost," řekl vedoucí severokorejské delegace.

Náměstek amerického ministra zahraničí James Kelly zase v úvodním projevu zdůraznil, že USA žádají úplné, ověřitelné a nezvratné zrušení všech jaderných programů Severní Koreje, tedy programu založeného na plutoniu i na uranu. Ujistil Pchjongjang, že USA nezaútočí na Severní Koreu a poskytnou jí bezpečnostní záruky, pokud se vzdá svých jaderných programů.

Vedoucí čínské delegace očekává od druhého kola jednání vyřešení důležitých problémů. "Musíme se snažit vyřešit naše problémy, a ne prohlubovat rozpory," prohlásil. Očekávání jihokorejské delegace jsou "tentokrát více než optimistická", prohlásil její vedoucí.

Japonští vyjednávači jsou připraveni navrhovat konstruktivní řešení. Náměstek ruského ministra zahraničí vyjádřil naději, že na jednáních "převládne zdravý rozum a bude možné dospět ke konkrétním dohodám, které otevřou cestu k další práci". Rozhovory by měly trvat nejméně tři dny.

Reklama

Související články

Nové rozhovory o Severní Koreji na dohled

Spojené státy, Severní Korea a čtyři státy severovýchodní Asie jsou připraveny znovu začít vyjednávat o zrušení severokorejského jaderného programu....

Američané v KLDR možná viděli bombu

Mezinárodní delegace navštívila během pětidenní návštěvy KLDR severokorejský jaderný komplex v Jongbjonu. "Byli jsme v Jongbjonu," citovala v sobotu agentura...

Výběr článků

Načítám