Hlavní obsah

V Norsku osvobodili Čecha obžalovaného z pašování hašiše

Oslo
Aktualizováno

Norský soud v pondělí osvobodil českého řidiče kamionu, který byl obžalován z pašování 233 kilogramů hašiše. Neprokázalo se, že by řidič věděl o tom, že ve voze narkotika má. Další tři lidé ale byli v případu odsouzeni. Dostali tresty od 9,5 do 11 let.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Prokuratura původně žádala pro Čecha trest 8,5 roku vězení. V porovnání s ostatními obžalovanými to bylo méně, protože český občan podle vyšetřovatelů sehrál úlohu "pouhého" kurýra. ČTK to sdělil soud pro jihonorskou oblast Nedre Romerike.

Celníci zadrželi českého řidiče loni v únoru. Hašiš společně s 3,1 miliónu norských korun (deset miliónů Kč) v hotovosti nalezli ve voze a ve skladišti v obci Lörenskog, kam s nákladním autem jel. Hašiš v českém kamiónu byl podle norského celního úřadu jednou z největších zabavených drogových zásilek v zemi za loňský rok.

Norští policisté předpokládali, že zmíněná čtveřice je součástí širší pašerácké sítě, proto v průběhu uplynulého roku pátrali i v České republice po vůdcích gangu. Kromě jiných vyslechli majitele českého kamionu. Pátrání však podle serveru rb.no nevedlo k zatčení dalších osob.

Šestatřicetiletý Čech z Hodonína veškerá obvinění odmítal. "Můj klient nevěděl, co se nachází v jeho kamiónu," řekl podle serveru rb.no obhájce českého řidiče Hans Olav Bytingsvik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám