Hlavní obsah

Zimbabwe prošetří zabijáckou výpravu synů Donalda Trumpa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harare

Zimbabwští ochránci přírody oznámili, že hodlají prošetřit legálnost loveckého řádění dvou synů amerického magnáta Donalda Trumpa v zemi. Podnětem se jim k tomu staly fotografie zveřejněné na internetu, na nichž Donald junior a Eric pózují s mrtvými trofejními zvířaty včetně slona, ohroženého levharta, buvola či krokodýla.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle pátečního prohlášení nezávislé organizace Zimbabwe Conservation Task Force (ZCTF) Trumpovi synové pozabíjeli řadu zvířat během "safari", které jim v roce 2011 zorganizovala jihoafrická firma, jež není v Zimbabwe oficiálně registrovaná Fotografie, kde například drží jeden z bratrů v ruce uříznutou sloní oháňku, vyvolaly na internetu vlnu kritiky a přinejmenším jedna z webových stránek už je raději stáhla.

Skupiny na ochranu zvířat mimo jiné popudilo i to, jak se "bohatí lidé" bezostyšně chvástají svým "šokujícím a neetickým chováním", uvedla ZCTF. Její šéf Johnny Rodrigues uvedl, že vyšetřovatelé nyní procházejí záznamy, aby zjistili, zda byly zaplaceny licenční a trofejní poplatky, a zda měla dotyčná jihoafrická firma povolení od zimbabwské ochrany přírody zorganizovat safari v severozápadní provincii v blízkosti Viktoriiných vodopádů.

Safari výpravy musejí mít dohled zajišťovaný zimbabwskými strážci přírody a licencovanými místními lovci. Pokud se zjistí, že byly porušeny lovecké zákony, pak jak organizátoři safari, tak lovci mohou čelit vězení a pokutě až do výše půl miliónu dolarů, dodal Rodrigues.

"Je to urážka"

Prověřuje se také tvrzení bratrů Trumpových, že maso ze zabitých zvířat dali místním chudým vesničanům. V severozápadní oblasti Matetsi, kde Trumpovi lovili, žádné vesnice nejsou. "Je to urážka, říct: 'Maso jsme rozdali'," prohlásil Rodrigues. "Ještě by měli prohlásit, že ta zvířata zabili v zájmu ochrany přírody. Tohle je problém těch, kdo si myslí, že mohou přijet, manipulovat lidmi a ovládat je, ničit přírodní bohatství a říkat: 'Vždyť vlastně pomáháme'. Takové tady nechceme," dodal.

Dlouholetá bojovnice za práva zvířat Meryl Harrisonová z veterinární asociace v Harare, prohlásila, že ji fotografie bratrů Trumpových pózujících s mrtvými zvířaty "naprosto znechutily". "Člověk zastřelí zvíře a pózuje s ním? Glorifikování lovu? Zvedá se z toho žaludek," řekla. "Jen by mě zajímalo, co na to Donald Trump, protože ten se vyslovuje proti lovení."

Zimbabwe rovněž vyšetřuje zprávy, podle nichž byli při lovu použiti i lovečtí psi. To mají lovci v Zimbabwe při lovu levhartů a dalších zvířat zakázáno už od roku 2000, pokud k tomu za mimořádných podmínek nedostanou speciální souhlas. "Levhart v takovém případě nemá šanci. Psi ho zaženou na strom, a tam ho lovec snadno sestřelí," dodala.

Donald junior (34) a Eric (28) jsou syny z manželství Donalda Trumpa s Češkou Ivanou Zelníčkovou, s níž se oženil v roce 1977. Spolu mají ještě dceru Ivanku (30). V roce 1992 se Trump s Ivanou rozvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám