Hlavní obsah

Ilegální těžaři každé dvě sekundy vykácí les o rozloze fotbalového hřiště

Novinky, rei
New York

Nejen obchodníci s drogami či lidmi vydělávají jmění na nezákonném jednání. Do stejné skupiny by měli být zahrnuti také ti, kdo nepovoleně kácejí lesy a dřevo na černo prodávají. V úterý to uvedla Světová banka s tím, že ilegální těžaři si za rok přijdou na 10 až 15 miliard dolarů (až 278 miliard korun). V průměru každé dvě sekundy vykácejí plochu o velikosti fotbalového hřiště.

Foto: Profimedia.cz

Těžaři vydělávají na nezákonném kácení lesa až 15 miliard dolarů ročně.

Článek

„Je to zločin generující vysoké zisky. Jsou to peníze, které stojí za to sledovat,“ prohlásil zástupce Světové banky Jean Pesne ke zprávě nazvané „Spravedlnost pro lesy“. Zisky těžařů přirovnal k výnosům z prodeje drog či obchodu s lidmi.

Preventivní opatření proti nezákonné těžbě podle Pesneho selhávají a pro úřady bude lepší, když se zaměří na tok peněz plynoucích z těžby dřeva a jeho prodeje. „Ty peníze jsou stopou i důkazem. Co jsou ty kriminální organizace zač? Jak jsou strukturovány? Kdo jsou jejich prostředníci a spolupracovníci? To všechno se dá z toku peněz zjistit,“ řekl Pesne.

Podle Světové banky umožňují zákony většiny zemí, potýkajících se s ilegální těžbou dřeva, sledovat tyto černé fondy. Aby byl zákrok úspěšný, je ale třeba spolupráce soukromého sektoru, zejména pak bank a dalších finančních ústavů, upozornila organizace.

Pesne vidí pozitivní změny v Brazílii či Indonésii. Na sledování toku peněz by se podle něj měly více zaměřit v Africe - jmenovitě v Kamerunu, Kongu, Gabonu a Demokratické republice Kongo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám