Hlavní obsah

Valné shromáždění OSN schválilo rezoluci odsuzující konflikt v Sýrii

– New York • Aktualizováno

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek velkou většinou schválilo rezoluci o Sýrii. Dokument kritizuje vládu v Damašku za trvající násilí v zemi. Text je podobný jako návrh rezoluce, který 4. února v Radě bezpečnosti vetovaly Rusko a Čína. Na rozdíl od dokumentů schválených v RB OSN jsou rezoluce VS OSN právně nezávazné, ale nelze je zablokovat vetem.

Foto: Profimedia.cz

Budova Valného shromáždění OSN

Článek

Pro text hlasovalo 137 států. Dvanáct zemí včetně Ruska, Číny, KLDR, Venezuely, Íránu a Kuby, bylo proti a 17 států se zdrželo. Hned po hlasování si několik zemí stěžovalo na to, že jejich delegáti nebyli schopni hlasovat kvůli problémům s hlasovacím zařízením.

Rezoluce vyzývá syrskou vládu, aby zastavila útoky na civilisty a aby se podřídila návrhu Ligy arabských států, který předpokládá předání moci. Doporučuje také jmenování speciálního vyslance OSN pro Sýrii.

Foto: ČTK

Navrhovatelem rezoluce byly arabské státy, ke kterým se přidalo na 70 zemí. I když je dokument právně nezávazný, má politickou váhu, protože získal nezpochybnitelnou podporu, jak navrhovatelé doufali. "Valné shromáždění dnes vyslalo Syřanům jasný vzkaz: svět je s vámi," řekla velvyslankyně USA při OSN Susan Riceová.

Nepokoje v Sýrii trvají od března a zahynulo při nich podle odhadů OSN přes 5400 lidí. Toto číslo nezapočítává poslední oběti z Homsu, humanitární organizace uvádějí 7000 mrtvých.

Syrská opozice se nespokojuje s reformami, které režim ohlašuje, ale žádá, aby prezident Bašár Asad odstoupil.

Reklama

Výběr článků

Načítám