Hlavní obsah

Ovce Dolly byla utracena

– EDINBURGH

Život první tvora na světě vytvořeného technikou klonování ukončili jeho ošetřovatelé v důsledku plicní infekce, oznámil to v pátek Roslinův ústav v Edinburghu.. "Rozhodnutí o ukončení života šestileté Dolly bylo učiněno poté, co ji prohlédl veterinář a potvrdil plicní chorobu," říká se v prohlášení institutu.

Článek

Když Skotský výzkumný ústav 23. února 1997 potvrdil vytvoření prvního úspěšného klonu, vzbudilo to světovou senzaci. Už v roce 1999 ale vědci zjistili, že buňky v Dollyně těle neodpovídají jejímu věku, ale vykazují vlastnosti mnohem staršího kusu.

Buňky pro vytvoření Dolly byly vzaty z šestileté ovce. Vědci pak sledovali příčinnou souvislost mezi neobvyklým stárnutím buněk v naklonovaném zvířeti a tím z jak starého kusu byly vzaty buňky pro klon. Další výzkum přinesl nové nepříjemné překvapení. Klonované kusy vykazovaly různé fyzické anomálie, sníženou odolnost a mnohé uhynuly nedlouho po narození.Loni se přišlo na to, že ovce trpí i artritidou.

Profesor Ian Wilmut, vedoucí týmu, který klonovanou ovci přivedl na svět ale připomněl, že přesto dala šest zdravých jehňat. Doktor Harry Griffin z Roslinova ústavu ujistil, že Dolly mohla žít 11 až 12 let nebýt plicní infekce, kterou se zřejmě nakazila od jiných ovcí. "Víc podrobností ukáže až pitva," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám