Hlavní obsah

Pod troskami aquaparku stále až 13 lidí, pátrání ukončeno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruští záchranáři ukončili v pondělí ráno pátrání po osobách, které v sobotu vpodvečer zavalila střecha aquaparku na jihozápadě Moskvy. Pod troskami může být podle starosty metropole Jurije Lužkova devět až třináct lidí - nikdo z nich už údajně nežije.

Článek

"Záchranářské práce pokračovaly celou noc a dnes ráno byly ukončeny. Prakticky už není žádná šance, abychom nalezli někoho živého. Na základě informací, které jsme získali rozborem situace a telefonátů na horkou linku, soudíme, že pod ruinami by mohlo být ještě asi devět až třináct lidí," řekl Lužkov novinářům.

Poznamenal, že nyní se bude postupně rozebírat celá poškozená konstrukce. Znovu upozornil, že nešlo o teroristický čin, ale o statické selhání budovy.

Na návštěvníky bazénu se při neštěstí zřítilo pět tisíc čtverečních metrů skleněné střechy. V době nehody bylo v komplexu zhruba 1,3 tisíce lidí - 420 z nich se koupalo v zasažené části aquaparku.

Zemřelo nejméně 28 lidí

Při tragédii zemřelo nejméně 28 osob a dalších 110 bylo zraněno. Oficiálně je potvrzeno ale jen 25 mrtvých, z nichž 24 těl se již podařilo identifikovat.

"Je zatím předčasné mluvit o definitivním stanovisku. Jako nejvíce pravděpodobná verze události se nyní jeví porušení konstrukčních norem a zásad," poznamenal Lužkov.

Dodal, že 13 návštěvníků bazénu je stále nezvěstných. Podle agentury ITAR-TASS leží stále v nemocnicích 68 osob, stav 18 z nich je vážný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám