Hlavní obsah

Ruská sonda se řítí k Zemi. Moskva stále neví, kam trosky dopadnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Trosky sondy Fobos-Grunt, která neuspěla v misi k jednomu z měsíců Marsu, v neděli dopadnou na Zemi. Podle propočtů ruské vesmírné agentury Roskosmos mezi 15:36 a 23:34 SEČ. Místo dopadu se ale její odborníci zatím neodvažují odhadnout, i když pohyb sondy dál monitorují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sobotní předpověď, že zbytky družice skončí v Tichém oceánu u chilského pobřeží, agentura zrušila. Už předtím anulovala propočet, že zanikne nad Atlantikem v blízkosti Argentiny, takže se možná ukáže jako správný původní americký odhad, že trosky skončí v Indickém oceánu.

Foto: Právo

Fobos-Grunt, jehož trosky podle expertů pro lidi představují jen velmi malé riziko, váží 14,6 tuny a bude tak jedním z nejtěžších vesmírných aparátů, které kdy padaly na Zemi. Na povrch naší planety ale sonda podle ruských odborníků nedopadne v jednom kuse. Zbude z ní prý jen asi 20 až 30 částí o hmotnosti do 200 kilogramů. Toxické palivo, které měla sonda použít pro let k Marsu a které zůstalo na palubě, podle odborníků shoří v atmosféře.

Rusko vypustilo Fobos-Grunt v listopadu. Sonda měla doletět k Phobosu, jednomu ze dvou měsíců Marsu. Po startu z Bajkonuru ale Fobos-Grunt nezareagoval na pokyny z řídicího střediska, které ho měly nasměrovat od Země do meziplanetárního prostoru. Fungování aparátu se nepodařilo obnovit a družice od té doby krouží kolem země, zatímco výška jejího letu se pozvolna snižuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám