Hlavní obsah

Ukrajina: al-Kajdá jsme jaderné zbraně neprodali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL/KYJEV

Ukrajinská vláda rozhodně popřela, že by její vědci prodali v minulosti zakázané jaderné zbraně teroristické organizace al-Kajdá. Informaci přinesl v neděli arabský deník vycházející v Londýně Al-Haját. Kauzu ve čtvrtek popsal internetový server euobserver.com.

Článek

"Obvinění nemají žádné racionální základy," uvedla ukrajinská vláda ve svém stanovisku pro tisk. "Podobné spekulace poškozují obraz Ukrajiny ve světě," píše se dále v textu.

Podle Al-Haját prodal Kyjev zakázané zbraně v roce 1998: putovaly do Afghánistánu ovládaného Tálibánem. Tam už na ně údajně čekali členové al-Kajdá.

Zbraně v kufrech

Evropská unie počátkem týdne neoficiálně naznačila, že ukáží-li se vznesená obvinění jako pravdivá, je bezprostředně ohrožen plánovaný vstup země do EU. Brusel dal Kyjevu najevo, že by šlo o hrubé porušení bezpečnostních pravidel.

Arabský deník v neděli napsal, že se zbraně z Ukrajiny do Afghánistánu vyvezly v kufrech, a to hned několikrát. Zásilky vždy směřovaly do afghánského města Kandahár.

Ukrajina se jaderných zbraní vzdala dobrovolně ve prospěch Ruska po rozpadu Sovětského svazu. Obvinění z nelegálního vývozu zbraní však není první: v roce 2003 údajně země prodala Iráku radarový systém.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám