Hlavní obsah

V márnicích na Filipínách došly po tragických záplavách rakve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila
Aktualizováno

Márnici filipínského města Cagayan de Oro v neděli došly rakve. Je to jedno z nejpostiženějších míst záplav, které od pátku postihly jih Filipín. Vyžádaly si více než 800 obětí, píše agentura AFP s odkazem na informace Červeného kříže. Na čtyři stovky lidí jsou pohřešovány.

Článek

Po 30 hodinách od chvíle, kdy voda město zaplavila, došla pohřebnímu ústavu Dextera Lacsona vonná tekutina používaná k ošetření těl. Protože je mezi mrtvými mnoho dětí, nejsou už ani malé rakve.

Foto: Stringer, Reuters

Raněné převáželi záchranáři na člunech.

Zápach je nesnesitelný

"Přestáváme to zvládat. Mám pět balzamovačů. Každému tělu je třeba věnovat čtyři hodiny. Na opatření čeká 200 mrtvých," sdělil Lacson. Na sobě má obyčejné tričko a kraťasy, tvář má zbrázděnu únavou. Horečně se pracuje také v pohřebním ústavu Bollozos, i když je často vypnutý proud a nedostává se pitné vody. V jeho chodbách přibývá mrtvol a jejich rozklad v tropickém vlhku postupuje rychle. Zápach je nesnesitelný. Místní novinář Leonardo Vicente Corrales napočítal v ústavu Somo 60 mrtvol čekajících na patřičné ošetření a dalších 70 v zařízení Cosmopolitan.

Foto: Stringer, Reuters

Všude zůstala jen voda a bahno.

Stále se pohřešuje 300 lidí

Podle Červeného kříže se stále pohřešuje 400 lidí. Šedesát procent mrtvých, kteří byli dopraveni do ústavu Bollozos, nebylo identifikováno a nikdo se o ně nepřihlásil. Majitel nedokáže těla uchovat v náležitých hygienických podmínkách. Starosta Cagayan de Oro v rozhlase řekl, že se bojí, že konečná bilance jenom jeho města bude 500 mrtvých.

Foto: Stringer, Reuters

Záplavy za sebou zanechaly spoušť.

Přístav je domovem půl miliónu obyvatel. "Máme problém, protože márnice už těla začínají odmítat," řekl Vicente Emano. Joselito Retuya z hygienické stanice města řekl, že jakmile budou těla identifikována, budou zřejmě muset být uložena do společných hrobů. Mnoho z mrtvých obývalo městskou chudinskou kolonii Isla Delta, která leží na písčitém břehu v ústí řeky Cagayan a za zdí tvořenou reklamními panely. Napočítali tam 30 mrtvých a 100 osob pohřešují. Chatrče ze dřeva a plechu voda rozvalila.

Zachránili je billboardy

"Spali jsme a když jsme se probudili, měli jsme vodu po pás. Okamžitě jsme začali utíkat a vylezli jsme na ty billboardy, abychom se dostali nahoru," řekla matka čtyř dětí a obyvatelka kolonie Evangeline Quiderová. Venus Torresové se v sousední chudinské čtvrti Isla de Oro před očima utopily sestra, tři neteře a vnučka. Ona sama se z domu dostala tak, že pěstí rozbila střechu. "Zůstaneme tady. Posbíráme dříví a postavíme si nějaký přístřešek," sdělila Quiderová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám