Hlavní obsah

Kaddáfí mě znásilňoval pět let, tvrdí Libyjka Safíja

Tripolis

Nedávno usmrcený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí držel ve svém tripolském paláci nezletilé Libyjce a využíval je k sexuálním orgiím. Patřila k nim také dnes dvaadvacetiletá žena, kterou plukovník znásilňoval pět let. Svůj příběh vyprávěla v Tripolisu reportérovi francouzského listu Le Monde a je v něm nazývaná jménem Safíja.

Foto: Profimedia.cz

Muammar Kaddáfí.

Článek

"Zničil mi život. Je mi, jako by mi bylo čtyřicet. Přeju si, aby nebyl mrtvý a aby stál za své zločiny spáchané na libyjských ženách před soudem," řekla. V roce 2009 se jí podařilo z paláce Báb al-Azízíja uprchnout a dostat se do ciziny. Do Libye se vrátila až nyní za revoluce.

Vybrali ji v patnácti

Safíjina rodina se přistěhovala do Syrty, která byla Kaddáfího domovským městem, když dívce bylo devět let. V patnácti byla vybrána, aby Kaddáfímu při jedné z jeho návštěv podala květiny, což považovala za čest, jelikož o plukovníkovi mluvila jako o "otci Muammarovi" a měla ho prý radši než rodiče.

"Když jsem mu podávala květiny, usmíval se na mne a poplácal mne po hlavě a po rameni. Později jsem pochopila, že to bylo znamení jeho ochrance," řekla Safíja. Následující den přišly tři příslušnice Kaddáfího stráže do rodinného domu a řekly rodičům, že chce plukovník jejich dceři předat dárek.

"Posadily mne do auta a odvezly do pouště, kde měl Kaddáfí stan a používal ho při honech a k odpočinku," tvrdí Safíja. Kaddáfí se jí vyptával na rodinu a řekl, že přesvědčí rodiče, aby zůstala u něho a vedla přepychový život.

Nejdříve tanec ve sporých šatech

"Pak mi jedna členka ochranky podala velmi sporé šaty a začala mne učit tancovat. Tančila jsem ve stanu tři celé noci a Kaddáfí mi pak stroze sdělil, že se stanu jeho milenkou," pokračovala Safíja. Poté ji dovezli do Báb al-Azízíje a Kaddáfí ji tam znásilnil.

"Byla jsem jeho sexuální otrokyní pět let," řekla. Pokoj sdílela z dívkou z Benghází, která byla taky nezletilá. Později zjistila, že tam nejsou jenom ony dvě, ale několik desítek mladých dívek určených k "ukojení Kaddáfího perverzních sexuálních fantazií".

Ušetřeni prý nebyli ani chlapci

"Ušetřeni nebyli ani chlapci," řekla Safíja. Byla prý svědkem orgií, které Kaddáfí pořádal pro hlavy afrických zemí a jichž se účastnily i supermodelky z Afriky i Evropy, zejména z Belgie a Itálie.

"Zatímco ty ženy odjížděly s taškami napěchovanými penězi, Libyjky nedostaly nikdy nic," uvedla Safíja. Její rodina prý věděla, kde je, ale nemohla o tom promluvit. "Přišli by o život," řekla žena. V roce 2009 z paláce uprchla v přestrojení za starou ženu a tajně odcestovala do Francie. Do Libye se vrátila po revoluci.

Anonymně půjde i k soudu

"I když je teď mrtvý, ty hrozné vzpomínky na znásilňování a věznění mne i mou rodinu stále pronásledují," tvrdí. Je prý ochotná jít svědčit u soudu za podmínky, že si zachová anonymitu. "V konzervativní libyjské společnosti nemohu prozradit své jméno," řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám