Hlavní obsah

Zabavené obrazy se z Rakouska vrátí do ČR, soud odmítl exekuci kvůli Diag Human

Aktualizováno

Rakouský odvolací soud zamítl návrh společnosti na nařízení exekuce dvou zabavených obrazů a plastiky patřících českému státu v souvislosti se sporem společnosti Diag Human a ČR o několikamiliardové odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou. Odvolací soud zrušil nepravomocné rozhodnutí okresního soudu ve Vídni z května letošního roku a celé následující řízení prohlásil za nicotné. V pátek to uvedl mluvčí českého Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Robert Hurt.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Návrh společnosti Diag Human SE na uznání vykonatelnosti rozhodčího nálezu a návrh této společnosti na nařízení exekuce k uspokojení pohledávky ve výši 24 089 400 korun rakouský odvolací soud zamítl," uvedl Hurt. Exekuce se měla týkat obrazů Emila Filly a Vincence Beneše a plastiky Otto Gutfreunda. Díla byla zapůjčena na výstavu do Vídně.

Firma se od počátku letošního roku začala se svými nároky obracet na zahraniční soudy. Nejprve uspěla v Rakousku, kde dala podnět k zabavení tří uměleckých děl. Česko se proti tomu ohradilo a rakouská strana řekla, že obrazy vrátí. Diag Human se proti rozhodnutí odvolal, nicméně nyní soud odvolání společnosti zamítl. Obrazy by se tak měly vrátit do České republiky.

Spory se vlečou 20 let

Diag Human vede spor s Českem kvůli obchodu s krevní plazmou téměř 20 let. Rozhodci v roce 2008 společnosti přiznali náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Podle firmy spor skončil a peníze jí patří. Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale tvrdí opak s tím, že arbitráž stále pokračuje.

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám