Hlavní obsah

Češi posílají víc balíků než loni, i přes zdražení

Právo, Jiří Novotný

S nástupem předvánočního času České poště (ČP) prudce přibylo balíků. Nárůst je tak enormní, že v počtu doručených zásilek bude s největší pravděpodobností překonáno loňské předvánoční období. Zvláště velký nápor musí pošta zvládat z internetového prodeje.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Už v průběhu října jsme proti běžným měsícům zaznamenali třicetiprocentní nárůst množství vnitrostátních zásilek, a dá se předpokládat, že v průběhu prosince se počet balíků zvedne až o polovinu,“ sdělil ve čtvrtek Právu vrchní ředitel pro provoz a logistiku ČP Richard Soldán.

Česká pošta přitom od 1. října zdražila doručování balíků až o pětinu. Například za obyčejný balík o hmotnosti do dvou kilogramů teď její klienti musí platit 52 korun místo předchozích 43 Kč a půlkilogramový doporučený balíček je vyjde na 59 Kč, tedy o desetikorunu dráž.

Je důležité, aby lidé s objednáváním dárků v zahraničí už skutečně neotáleli
mluvčí ČP Ivo Mravinac

Na předvánoční zasílání balíků má však zatím toto zdražení jen minimální vliv a pošty začínají praskat ve švech. „Především v krajských a bývalých okresních městech proto na poštách rozšíříme otevírací hodiny. Budeme doručovat i v sobotu, v případě potřeby také o nedělích, a dokonce i o Štědrém dnu. Přesto by lidé měli posílat dárky co možná nejdříve,“ uvedl Soldán.

Novela prodražila dárky ze zámoří

Zvláště velký nápor musí ČP před Vánoci zvládat z internetového prodeje. „Na vyměňovací poště v Praze, která je určena pro zásilky ze zámoří, jsme za poslední čtvrtletí zaznamenali nárůst jejich počtu o více než 20 procent. Za měsíc tady teď zpracujeme 13 000 balíků a kolem 110 000 listovních zásilek. Proto je důležité, aby lidé s objednáváním dárků v zahraničí už skutečně neotáleli,“ upozorňuje mluvčí ČP Ivo Mravinac.

Lidé, kteří si přes internet objednávají pod vánoční stromek zboží v zemích mimo Evropskou unii, se ovšem tentokrát mohou dočkat nemilého překvapení. Zatímco dříve byly od dovozního cla a DPH osvobozeny v ČR zásilky ze třetích zemí, jejichž hodnota nepřevýšila 150 eur (v přepočtu podle aktuálního kurzu 3850 Kč), od letošního 1. dubna je od toho novelou zákona o DPH osvobozen už jenom dovoz zboží do 22 eur, tedy do 565 Kč.

Mnohé zásilky tak proti loňsku podražily kvůli zdanění o celou pětinu. Adresát, který si jako celního deklaranta vybere Českou poštu, jí navíc musí zaplatit poplatek 180 Kč za zastupování při celním řízení. Lidé by si tedy měli před objednáním zboží ze zemí mimo EU napřed spočítat, zda se jim při zmíněných nákladech vůbec vyplatí v zámoří dárky pořizovat a jestli by je nákup stejného zboží v Česku nevyšel laciněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám