Hlavní obsah

Ruská sonda k Phobosu je ztracená, teď hrozí zřícením na Zemi

Novinky,
Bajkonur/Moskva

Navázat spojení s ruskou meziplanetární sondou Fobos-Grunt, která po úterním startu do vesmíru nedokázala nabrat kurz k Marsu, se nepovedlo. Podle expertů je minimální šance, že by se sondu podařilo oživit, uvedla ve čtvrtek ruská agentura Interfax.

Článek

"Vyhlídka, že se sondu podaří oživit a přimět letět k Marsu, je podle odborníků krajně nízká," sdělil nejmenovaný expert z kosmodromu agentuře.

Fobos-Grunt se sice po 668 vteřinách letu zdárně oddělil od nosné rakety, ale poté nezamířil k zamýšlenému cíli, měsíci Marsu Phobos, odkud měl dopravit na Zemi vzorky povrchu. Motory sondy se nezažehly, což podle expertů mohlo zavinit buď selhání techniky či chyba v počítačovém programu. Sonda se udrží na oběžné dráze asi deset dnů, než bude hrozit, že se její úlomky zřítí na Zem, pokud se let sondy nepodaří přeprogramovat k Marsu.

Foto: Oleg Urusov , Reuters

Poslední práce na sondě Fobos-Grunt

Ruské problémy

Mnozí experti neúspěch předpokládali ještě před startem. Rusko už 15 let nevyslalo do kosmu meziplanetární sondu a hned na úvod přišli s mimořádně ambiciózním projektem.

Během přípravy mise přitom neustále docházelo ke změnám propozic. Původně měla sondu vynést raketa Proton, to by však bylo příliš drahé, tak se uvažovalo o Sojuzu, ale ten má malou nosnost, aby vynesl sondu i návratovým modelem. Uvažovalo se, že se od návratu ustoupí.

Nakonec sondu vynesla raketa Zenit. Sonda má hmotnost 13 tun, návratový modul 215 kilogramů a kapsle, které měla dopadnout na Zemi, pak sedm kilogramů.

Program k řízení byl vytvářen zcela nově Lavočkinovou kanceláří, která s tím neměla žádné zkušenosti, a přesto odmítala zakoupit hotový program.

Proklatý Phobos

Rusové usilovali už na konci osmdesátých let o cestu k Phobosu, ale ani tehdy se jim to nepodařilo. Jedna sonda selhala těsně u martovského měsíce, druhá záhy po startu.

Podle některých expertů se měl let odložit, nezdálo se jim, že byl zcela připraven. Předchozí zprávy Rusů, že vše je hotovo, přičítali snaze udržet zájem zahraničních partnerů, kteří zajišťovali část peněz.

Foto: Reuters

Start rakety Zenit-2SB se sondou Phobos-Grunt

Americký expert na ruský vesmírný program a bývalý pracovník NASA James Oberg zase podle ČTK varoval, že pokud se sondu nepodaří zachránit, může Fobos-Grunt představovat nebezpečí pro Zemi. Na jeho palubě se nalézají tuny toxického paliva, které by podle Oberga mohlo zmrznout, a tak přečkat průlet atmosférou. Ale jiní odborníci, citovaní agenturou AP, předpokládají, že palivo zůstane nejspíše v tekutém stavu a shoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám