Hlavní obsah

Slovenského velvyslance a Dubčekova syna zadrželi v Etiopii

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Bez bližšího vysvětlení zadržely v sobotu etiopské úřady slovenského velvyslance Milana Dubčeka, syna představitele tzv. Pražského jara 1968 Alexandra Dubčeka. Velvyslanec byl propuštěn až v pondělí. Informovalo o tom slovenské ministerstvo zahraničí.

Foto: ČTK

Milan Dubček

Článek

Slovenská diplomacie nyní žádá Etiopii o vysvětlení. Slovensko důrazně intervenovalo za okamžité propuštění svého velvyslance, jehož zadržení je podle Bratislavy porušením Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích.

„Velvyslanec Slovenské republiky byl propuštěn v pondělí večer. Ministerstvo zahraničí požádalo etiopskou stranu o vysvětlení,“ uvedl tiskový odbor resortu diplomacie.

Slovenský ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda poslal dopis svému polskému kolegovi Radku Sikorskému, v němž ocenil pomoc polského velvyslanectví v africké zemi při Dubčekově propuštění. Stejně tak ocenil i pomoc vysoké představitelky Evropské unie pro zahraniční politiku Catherine Ashtonové.

Reklama

Výběr článků

Načítám