Hlavní obsah

John Kerry upevnil svou pozici v boji o Bílý dům

WASHINGTON

Po úterních primárkách v sedmi dalších státech USA si senátor John Kerry upevnil pozici favorita demokratů na prezidentský úřad. Zvítězil v Arizoně, Delaware, Severní Dakotě, Novém Mexiku i v Missouri, která vysílá vysoký počet delegátů na stranický sjezd, jenž kandidáta v červenci formálně vybere.

Článek

Severokarolínský senátor John Edwards přesvědčivě vyhrál primárky v rodné Jižní Karolíně a pokračuje v boji o nominaci.

Clark zvítězil v Oklahomě

Býval velitel sil NATO v Evropě Wesley Clark vyhrál těsně před Edwardsem v Oklahomě a s dojetím poděkoval voličům za své vůbec první volební vítězství v životě.

Z kampaně odstupuje senátor Joe Lieberman, který se umístil hodně vzadu za bývalým vermontským guvernérem Howardem Deanem a Wesleyem Clarkem. 

Nyní je jasné, že svou pozici lídra upevnil Kerry, který vyšel koncem ledna překvapivě vítězně ze stranických shromáždění v Iowě a z primárek v New Hampshire. Prohru v Jižní Karolíně, kde ztratil na Edwardse šestnáct procent, označil za očekávanou. "Myslím si, že druhé místo je obrovské vzhledem k tomu, kde to je," řekl.

V Jižní Karolíně bodoval Edwards

Mediálním hrdinou úterních voleb je John Edwards, který označil vítězství v Jižní Karolíně za podmínku setrvání v kampani. "Vyhráli jsme jasným způsobem, získali jsme v Jižní Karolíně hlasy bělochů i Afroameričanů a nyní jdeme do dalších států - Michiganu, Virgínie a Tennessee," prohlásil Edwards.

Dean, který byl považován do úterních primárek za Kerryho největšího soupeře, podle komentátorů zcela evidentně ztrácí půdu pod nohama, ale na odstoupení z kampaně nepomýšlí.

Jeho poradci v soukromých rozhovorech však připouštějí, že šance na jeho politické vzkříšení jsou přinejmenším slabé. "Bude to tvrdá noc," poznamenal Dean před reportéry k nelichotivým výsledkům úterních primárek.

Boduje Kerryho kampaň

Kerry těží z obrazu válečného veterána z Vietnamu a z nového způsobu rétoriky na shromážděních s voliči.

Na rozdíl od dřívější nudné kampaně, která ho řadila před shromážděními v Iowě daleko za favorizovaného Deana, ubral ze složitého vyjadřování a přidal na jasných vyjádřeních k zásadním tématům - mimo jiné k americké invazi do Iráku, ekonomice nevytvářející pracovní místa a k zdravotnímu a sociálnímu systému.

Dílčí výsledky primárek

Arizona

Kerry 43%

Clark 27%

Dean 14%

Delaware

Kerry 50%

Lieberman 11%

Edwards 11%

Missouri

Kerry 51%

Edwards 25%

Dean 9%

Nové Mexiko

Kerry 42%

Clark 21%

Dean 16%

Severní Dakota

Kerry 50%

Clark 24%

Dean 12%

Oklahoma

Clark 30%

Edwards 30%

Kerry 27%

Jižní Karolína

Edwards 45%

Kerry 30%

Sharpon 10%

Zdroj CNN

Podrobné výsledky primárek jsou dostupné na internetové stránce CNN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám