Hlavní obsah

Vítězní islamisté v Tunisku bikini turistkám nezakážou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uklidnit obavy části domácí veřejnosti i západních investorů se snaží tuniští islamisté, kteří drtivě zvítězili v nedělních parlamentních volbách, prvních svobodných po pádu proamerického diktátora Zína Abidína bin Alího. Ujistili, že zachovají práva žen včetně nošení bikin na pláži.

Foto: Profimedia.cz

Turistky o své bikiny v Tunisku nepřijdou.

Článek

„Budeme pokračovat v této revoluci s cílem dosáhnout Tuniska svobodného a nezávislého a prosperujícího, v němž jsou zajištěna práva Boha, Proroka, žen a mužů náboženských i nenáboženských, protože Tunisko je pro všechny,“ ujistil předseda vítězné umírněné islamistické Strany obnovy Rašíd Ghannúší Ghanoučí.

Ten se podle agentur snaží uklidnit sekulárně laděné občany i podnikatele s tím, že se z jeho strany nemají čeho bát. Panují totiž obavy, že islamisté u moci v jedné z arabských nejliberálnějších zemí zakážou alkohol, nošení bikin nebo zavedou islámské bankovnictví.

Vítězství islamistů je první v regionu od úspěchu radikálního hnutí Hamás v Palestině v roce 2006. Tunisko bylo během 23 let vlády bin Alího represivním policejním státem, ale Západem oblíbeným jako bezpečný přístav investorů a potírač islamistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám