Hlavní obsah

Přežila dvě mise v Afghánistánu, doma ji zabil řidič píšící za volantem na Facebook

Novinky,
Lincoln (Velká Británie)

Lincolnský soud poslal podle BBC v úterý na 21 měsíců za mříže 26letého instalatéra Paula Moulda, který v listopadu 2010 narazil do vozu příslušnice britských ozbrojených sil, svobodníka Stephanie-Claire Armsbyové. Žena, která právě úspěšně završila svou druhou misi v Afghánistánu, na místě nehody zemřela.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Při projednávání případu vyšlo najevo, že se Mould nevěnoval řízení. Těsně před střetem mobilem aktualizoval svůj profil na Facebooku.

Instalatér z Branstonu nejprve oslavil narozeniny s rodinou. Pak nasedl do své dodávky a zamířil k přítelkyni. Řízení se příliš nevěnoval, uvedl žalobce Robert Underwood. „V 16:45 pan Mould reagoval na vzkaz na Facebooku, který byl spojen s jeho narozeninami. V 16:47, tedy minutu před srážkou, napsal a poslal vzkaz na svou stránku na Facebooku“. Stálo v něm: „Děkuji vám za vaše vzkazy k narozeninám,“ uvedl Underwood.

Pak se jeho vůz čelně střel s nissanem Armsbyové. Žena byla na místě mrtvá.

Žalobce podle listu Daily Mail svou řeč uzavřel slovy: „Používal svůj mobilní telefon krátce před dobou srážky.“ Připustil ale, že vyšetřovatelé nedokázali zjistit, zda byl instalatér na facebookové stránce v době střetu: „Přejel přes dvojitou plnou čáru. Připustil, že nechal své vozidlo vybočit. Nemůžeme ale prokázat, že v tu chvíli telefonoval.“

Vyloučit to však nelze, protože Mould, který měl vlastní instalatérskou firmu, byl už jednou pokutován za telefonování za jízdy. Mould přiznal, že přijal vzkaz, když řídil. Hájil se ale, že pak zastavil, napsal odpověď a pokračoval v cestě. Dodávka se střela s nissanem u Nocton Heath.

Tragický konec úspěšné kariéry v armádě

Armsbyová vstoupila do armády v roce 2004 a patřila k nejlepším v ročníku. Sloužila 18 měsíců na Kypru a pak působila na základně britského letectva RAF v Digby. V roce 2008 strávila šest měsíců v Afghánistánu. Podruhé byla do Afghánistánu vyslána v roce 2010.

Rodinu její smrt ranila, s výší trestu je nespokojena. „Trest, který byl vynesen, skutečně nemůže být dostačující vzhledem k bolesti a utrpení, které způsobil naší rodině,“ stálo v prohlášení pozůstalých. „Až si trest odpyká, může se vrátit do normálního života. 'Díky' němu naše dcera a naše rodina ne.“

Soudce Michael Heath také při vynášení rozsudku pravil: „Žádný trest, který mohu vynést, ji nevrátí. Byly to vaše 26. narozeniny a ty vám vždy budou připomínat tento den.“

Kvůli nehodě uvedl John Siddle z lincolnshirské organizace pro bezpečnost provozu, že by mobilní telefony měly být za jízdy vypnuty.

Anketa

Použili jste někdy při řízení mobilní telefon bez handsfree?
Ano
73,2 %
Ne
26,8 %
Celkem hlasovalo 15192 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám