Hlavní obsah

Jsme magoři? ptaly se marně Klause rakouské transparenty

Skupina asi deseti odpůrců atomu v úterý protestovala před sídlem českého honorárního konzulátu v Linci proti jaderné elektrárně Temelín. Využili k tomu návštěvu prezidenta Václava Klause v hornorakouské metropoli. Český prezident se ale s hrstkou demonstrantů nesetkal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Kritici Temelína rozvinuli transparenty s nápisy v němčině a češtině. "Jsme proti jaderné energii. Jsme kvůli tomu magoři?" hlásaly transparenty. Připomínaly tak výrok ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, jenž před více než čtyřmi lety takto označil rakouské odpůrce atomu.

"Temelín je největší problém. Nedostatky bezpečnosti stále nebyly odstraněny," tvrdil novinářům jeden z demonstrantů a mluvčí Protiatomového výboru Manfred Doppler. Na rozdíl od minulosti, kdy se do protestů proti temelínské elektrárně včetně blokád česko-rakouských hraničních přechodů zapojilo mnoho nespokojených Rakušanů, v poslední době jsou demonstrace vzácné. "Dozvěděli jsme se teprve v pondělí, že český prezident přijede," řekl Doppler o hrstce převážně starších demonstrantů.

Klaus má v úterý v Linci na programu setkání s místními politiky, jakož i zástupci akademické a podnikatelské sféry regionu. Očekává se rovněž přednáška českého prezidenta v diskusi věnované současnému ekonomickému vývoji v Evropě a jeho účast na recepci u příležitosti státního svátku vzniku samostatného Československa v roce 1918.

Reklama

Výběr článků

Načítám