Hlavní obsah

Belgický pedofil Dutroux chce žalovat ministryni

BRUSEL

Marc Dutroux, usvědčený pedofilní vrah, podal měsíc před zahájením svého procesu žalobu na ministryni spravedlnosti Laurette Onkelinxovou. Obvinil ji, že mu justice znemožnila řádně se obeznámit s obžalovacím spisem.

Článek

Dutrouxovi vadí, že neměl možnost detailně projít všech 440 tisíc stránek, které tvoří obžalovací spis. Průtahy s pročítáním přitom v mnoha případech zavinil on sám, neboť trvá na tom, že si vše prostuduje přímo na počítači.

Zatím mu byly doručeny tři DVD disky s celým textem, nikoli však počítač, ačkoli o něj žádal. Dutroux si může navíc potřebné listy vytisknout a projít ve vedlejší cele uzpůsobené jako kancelář. Dalších 500 stran si může brát s sebou "domů".

Média upozorňují na skutečnost, že by obávaný vrah mohl se svou stížností nakonec uspět - dlouho očekávaný proces by tak byl znovu odložen.

Nekonečný případ

Belgický list Le Soir rozčiluje tato zjevná neochota vězeňské byrokracie, která může mít nepříjemné následky.

"Máme všichni zájem na tom, aby se Dutroux nemohl schovávat za procedurální kličky a vykrucovat se tak z debaty o podstatě věci. Abychom se tomu vyhnuli, stačilo mu půjčit obyčejný počítač, jakých se určitě několik válí v soudním skladišti," píše list. 

Proces s Dutrouxem má začít 1. března ve městě Arlon. Během přelíčení bude vypovídat více než 600 svědků. Dutroux je důvodně podezřelý z vraždy a sexuálního zneužívání čtyř dívek. Další dvě byly zachráněny včas v jednom z jeho domů.

Řádění belgického pedofila, jak ho překřtila světová média, a liknavost policie i justice při jeho pronásledování vyvolaly v Belgii v 90. letech vážnou společenskou a politickou krizi. Ve vězení pobývá od roku 1996.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám