Hlavní obsah

Dohodu o duševním vlastnictví podepsaly vlády osmi zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

O víkendu podepsaly vlády osmi zemí mezinárodní dohodu o ochraně duševního vlastnictví ACTA, která má omezit krádeže autorských práv a ochranných známek. Dohoda má sladit ochranu práv duševního vlastnictví mezi různými státy. Oznámilo to japonské ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu.

Foto: Profimedia.cz

Dohoda ACTA jako první mezinárodní smlouva stanovuje pravidla pro ochranu duševního vlastnictví v prostředí, kterému dominuje elektronická komunikace.

Článek

Podpis dohody se uskutečnil téměř rok po odsouhlasení její konečné verze. Vyjednávání o dohodě se zúčastnilo celkem 11 stran, a to Austrálie, Kanada, Evropská unie, Japonsko, Korea, Mexiko, Maroko, Nový Zéland, Singapur, Švýcarsko a Spojené státy. EU, Mexiko a Švýcarsko zatím dohodu nepodepsaly, mohou tak učinit do 1. května 2013.

Pravidla pro uživatele internetu

Dohoda ACTA jako první mezinárodní smlouva stanovuje pravidla pro ochranu duševního vlastnictví v prostředí, kterému dominuje elektronická komunikace. Nezavádí žádná přísná opatření, jako je například prohledávání notebooků nebo odpojování uživatelů od internetu, ale pouze v oblasti ochrany duševního vlastnictví stanoví základní pravidla.

Hlavním cílem dohody je zajistit vyšší mezinárodní standardy vymáhání práv duševního vlastnictví, které rozšiřují nynější základy této ochrany obsažené v dohodě o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví TRIPS. Rozsáhlá dohoda zahrnuje vše od padělaných léků a luxusního zboží po pirátské kopie hudby a filmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám