Hlavní obsah

Desetitisíce Maďarů demonstrovaly proti opatřením Orbánovy vlády

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Proti politice pravicové vlády premiéra Viktora Orbána protestovalo v sobotu asi 60 tisíc lidí před budovou maďarského parlamentu v Budapešti.

Článek

„Viktore, pokud tomu nerozumíš, jdi od toho,“ hlásal jeden z mnoha transparentů. Jeden z organizátorů protestní akce Péter Kónya označil sobotu za D-Day (označení dne, kdy se spojenci v průběhu druhé světové války vylodili v Normandii) a vyzval k jednotnému postupu proti Orbánově vládě. „Nechceme další lži a další úsporná opatření. Věřím, že společně dokážeme vytvořit lepší a demokratičtější Maďarsko,“ uvedl Kónya.

„K našemu vylodění nemuselo dojít, ale Orbánova vláda vede válku proti vlastnímu národu. Orbán vede válku proti všem, kdo netáhne s ním. Válku nevede pouze proti bohatým,“ konstatoval další z řečníků Árok Kornél.

Barvou vládní strany FIDESZ premiéra Orbána je oranžová. Do vyhrazeného prostoru proto účastníci protestu házeli krabice od pomerančových nápojů, které byly vesměs oranžové barvy. Postupně se v tomto prostoru vytvořilo oranžové smetiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám