Hlavní obsah

Byl moc čistý, než aby žil v lese, pochybuje o příběhu tajemného hocha policie

Novinky, coe
Berlín

Příběh anglicky mluvícího hocha, který měl podle svého tvrzení žít posledních pět let v lese v Německu a pravděpodobně i v Česku, kde mohl pohřbít svého otce, dostává povážlivé trhliny. O nesrovnalostech v chlapcových výpovědích informovala berlínská policie, která se snaží zjistit jeho identitu.

Článek

Sedmnáctiletý mladík s policií odmítá spolupracovat, protože podle britského Telegraphu svou totožnost odkrýt zřejmě nechce. V souvislosti s pracným pátráním zveřejnila berlínská policie některé poznatky z dosud provedených výslechů chlapce. Podle mluvčího policistů Thomase Neuendorfa není jeho vyprávění konzistentní a obsahuje řadu rozporů.

„Nevypadá prostě jako chlapec, který žil tak dlouho v lese,“ uvedl Neuendorf, podle něhož měl mladík na sobě čisté oblečení a byl celkově upravený. Jeho nehty byly udržované a ruce jemné.

„Takové věci vzbuzují otázky. Možná nám vypráví příběh, který není pravdivý, a proto nechce vystoupit na veřejnost,“ domnívá se mluvčí, citovaný Telegraphem.

„Stan, který měl s sebou, byl opotřebovaný, ale ne v takové míře, jak byste po tak dlouhé době používání v lese čekali,“ pokračoval Neuendorf.

Mohl pobývat i v Česku

Mladík prohlašuje, že si pamatuje jen své jméno Ray a že spolu s otcem žili posledních pět let po úmrtí matky v lesích na území Německa. Jméno jeho matky mělo být Doreen, otec se jmenoval Ryan. Žádné další příbuzné údajně nemá. Už dříve se objevily domněnky, že se dvojice mohla ocitnout i na českém území, kde mladík mohl dokonce později otce po jeho smrti i pohřbít. [celá zpráva]

Z nedostatků stop, jež by pomohly mladíkův příběh osvětlit, jsou berlínští policisté nešťastní. V pátrání jim nepomohl ani Interpol, který požádali o spolupráci. Hledáním informací se zabývají policisté jak z Německa, tak z Česka a Rakouska, pátrání je však zatím bezvýsledné. Jde zejména o případný nález těla chlapcova otce, který má být pohřben někde na území těchto států.

„Tělo jsme nenašli. Své původní vyprávění (mladík) nedoplnil a nemůže říci nic, co bychom mohli prověřit. Není schopen popsat nebo označit jediný orientační bod, město nebo místo, abychom mohli vystopovat jeho cestu, stále jen opakuje stejný neurčitý příběh,“ uvedl mluvčí.

„Říká, že kráčel dva týdny, ale už nic neřekl o cestě ani o důvodu, proč se rozhodl jít na (berlínskou) radnici,“ pokračoval Neuendorf.

Mladík chce dál žít svůj život

Rovněž není stále známo, jestli je mladík, který zná pár německých slovíček, anglickým rodilým mluvčím. „Tlumočník prohlásil, že anglicky hovoří velice dobře, ovšem to se mohl naučit a bez dalších testů to nemůžeme přesně stanovit,“ řekl mluvčí.

Policisté doufali, že když hochovi přidělí opatrovníka, budou moci požádat o pomoc veřejnost a rozšířit vyšetřování o jazykové testy, vzorky DNA a zubařské záznamy. „Někdo z veřejnosti ho mohl poznat a mohl pomoci zaplnit zbývající mezery,“ uvedl Neuendorf.

Chlapec však opatrovníkovi, kterým se v pondělí stala jedna ze sociálních pracovnic, řekl, že si svou identitu odhalit nepřeje. „Chci prostě pokračovat ve svém životě,“ řekl jí.

Jeho žádost vnesla do vyšetřování další pochybnosti. „Jak je možné, že někdo, kdo neví, kým je nebo kde strávil poslední měsíce či roky, na to nechce přijít?“ ptá se berlínský mluvčí.

Poradkyně pro mládež berlínského obvodu Templehof-Schöneberg, kde chlapec nyní pobývá, uvedla, že další informace o mladíkovi zveřejňovat nebudou. „Rozhodli jsme se, že se věcí dále zabývat nebudeme a další údaje o chlapci publikovány nebudou. Naší prací je ochrana chlapce. Jednou od něj můžeme chtít další podrobnosti, o správném čase však ještě nebylo rozhodnuto,“ prohlásila Angelika Schöttlerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám