Hlavní obsah

Janukovyč navrhl zákon, který by osvobodil Tymošenkovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč navrhl zákonnou úpravu, která by zrušila trest vězení za hospodářské trestné činy. Novela by tak mohla vést i k osvobození vězněné opoziční vůdkyně Julije Tymošenkové.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Julije Tymošenková a Viktor Janukovyč na billboardu před prezidentskými volbami na Ukrajině

Článek

Podle novely navrhované Janukovyčem by byly zrušeny tresty vězení za hospodářské trestné činy. Nahrazeny by měly být pokutou, jejíž výše by nesměla být nižší, než je způsobená škoda. Osoby, kterých se to týká, by byly propuštěny bezprostředně poté, co by novela začala platit.

Mezi ně patří i Julie Tymošenková, která čelí obžalobě z překročení pravomocí předsedkyně vlády při sjednání údajně extrémně vysoké ceny za dovoz ruského zemního plynu v roce 2009. Pro expremiérku, která je od počátku srpna ve vazbě, žádá obžaloba trest sedm let vězení.

Stoupenci Tymošenkové a poslanci její strany Vlast (Baťkivščyna) ale význam novely navrhované prezidentem zpochybňují. Cesta návrhu parlamentem je podle nich dlouhá, bude trvat týdny, možná měsíce. Není navíc jisté, zda konkrétní odstavce navrhované novely se na kauzu Tymošenkové skutečně vztahují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám