Hlavní obsah

Izrael ukončil výměnu zajatců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/KOLÍN NAD RÝNEM

Úspěšně skončila největší výměna vězňů, zajatců a padlých bojovníků mezi Izraelem a libanonským hnutím Hizbaláh a Palestinou za posledních dvacet let. Do Izraele se vrátil tři roky zadržovaný obchodník Elhanan Tannenbaum a tělesné ostatky tří izraelských vojáků padlých v Libanonu.

Článek

Komplikovanou operaci domluvili němečtí diplomaté a tajné služby. V Kolíně nad Rýnem byl vyměněn Tannenbaum za 35 vězňů, mezi nimiž bylo 23 Libanonců. Pak v 11 hodin SEČ Izrael začal propouštět 400 zadržovaných Palestinců. Ve čtrnáct hodin z Kolína odlétly dvě speciální letadla - jedno odvezlo Tannebauma a ostatky do Tel Avibu, druvé Libanonce a Syřany do Bejrútu.

Akce proběhla, přestože se v posledních dvou dnech vyhrotilo napětí v Izraeli, když včera izraelská armáda zabila osm Palestinců a dnes si útok sebevražedného atentátníka vyžádal deset životů. Nebyla odvolána ani poté, co Hizballáh přiznal, že izraelští vojáci, která před třemi lety zadržel, jsou již mrtvi a přivezl jen jejich těla.

Akce jak z akčního filmu

Ve stejnou dobu - o půl třetí ráno - současně odstartovala letadla z Tel Avivu a Bejrútu. Izraelský boeing letící z židovské metropole vezl 35 vězňů, mezi nimiž bylo 23 Libanonců, pět Syřanů a jeden Němec bojující na straně Palestinců. Airbus německého vojenského letectva letící z libanonské metropole převážel izraelského obchodníka Elhanana Tannenbauma, který byl zajat v říjnu 2000. Vezl taky ostatky tří izraelských vojáků.

Oba stroje přistáli před sedmou ráno na vojenské části letiště v Kolíně nad Rýnem. V 11 hodin už Izraelci ověřili totožnost mrtvých. Pak začala výměna zajatců. Mezi propuštěnými mají být i dva přední vůdci Hizballáhu Mustafá Dirání (zajat v 1994) a šajch Abdal Karím Ubajd (zajat v 1989).

400 Palestinců na svobodě

Izrael v rámci dohody také propustil 400 Palestinců zadržovaných na západním břehu Jordánu a v pásmu Gaza a předal také těla 59 bojovníků, které zabil za 22 let okupace jižního Libanonu.

Autobusy již ráno začaly odvážet vězně z věznice v Negevské poušti na hranice s autonomními palestinskými územími v Předjordánsku a pásmu Gazy. Přivezli je na několik hraničních přechodů. Tam čekali na propuštěné vězně jejich rodinní příslušníci a známí, kteří je vítali s vlajkami Palestiny a hnutí Hizballáh v rukou a troubením klaksonů.

Reakce Palestinců vyvolávají obavy, že podobné výměny vést k dalším únosům. Palestinci totiž oslavovali jako svého hrdinu šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha a poukazovali na to, že dokázal to, co se nikdy nepodařilo oficiálním palestinským představitelům v čele s předsedou vlády Ahmadem Kurájou.

Podivná role Tannebauma

Ovací se zřejmě nedočká Tannenbaum. Hizballáh ho sice označoval za agenta, ale údajně se v Libanonu věnoval nelegálním obchodům. Jeho syn Uri je však stejně rád, že se dostal z pekla žaláře Hizballáhu.

Na obzoru druhé kolo

Po dnešní operaci se chystají obě strany zahájit druhou fázi vyjednávání, během níž se Izrael bude snažit získat informace o osudu izraelského pilota Rona Arada, který byl v roce 1986 sestřelen nad Libanonem a zajat živý. Výměnou za něj by židovský stát mohl nabídnout propuštění právě Samira Kantara.

Bližší údaje o osudu Arada by mohla mít íránská delegace na vysoké úrovni, která přijela za Bejrútu, neboť se údajně chce něco dozvědět o osudu čtyř svých diplomatů, kteří zmizeli v Libanonu. Z jejich zmizení obviňuje Teherán izraelské tajné služby. Írán ovšem popírá, že má informace o Aradovi, natož že Arad je zadržován v Íránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám