Hlavní obsah

Německo zakázalo největší neonacistickou organizaci v zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich zakázal údajně největší neonacistickou organizaci v Německu - Pomocnou organizaci pro vlastenecké politické vězně a jejich rodinné příslušníky (HNG). Podle agentury DPA měla organizace zhruba 600 členů.

Foto: Profimedia.cz

Němečtí policisté zasahují proti demonstraci neonacistů

Článek

Ministr ve středu kromě zákazu oznámil také provedení razií u vůdčích členů HNG ve spolkových zemích Bavorsko, Dolní Sasko, Severní Porýní-Vestfálsko a Porýní-Falc.

Podle Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), německé kontrarozvědky, je HNG s 600 členy největším aktivním neonacistickým uskupením v Německu. Úřad uvedl, že už na podzim 2010 byly podniknuty razie u 30 funkcionářů a stoupenců HNG. Nálezy, které byly od té doby vyhodnoceny, prý ukazují, že HNG se upsala aktivnímu boji proti základním principům svobody a demokracie.

Podle ministra Friedricha nebylo dále přípustné nechat v Německu působit organizaci bojující proti systému. Organizace podle něj byla zakázána kvůli svému "agresivnímu postoji vůči mírovému a demokratickému právnímu státu". BfV mimo jiné upozornila, že HNG se pokouší ovlivnit "rasistickou, nacionalistickou a neonacistickou ideologií" i děti.

HNG byla založena v roce 1979 pod rouškou údajné dobročinné péče o takzvané "vlastenecké vězně". Organizaci přitom ale podle německých úřadů nešlo o pomoc při návratu pachatelů do společnosti, ale o upevnění jejich národně socialistického světonázoru a o ponoukání k páchání dalších trestných činů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám