Hlavní obsah

Chuchvalce dehtu se rok po ropné havárii vyplavují v Mexickém zálivu

Více než rok po ekologické havárii v Mexickém zálivu, kdy do moře unikly milióny litrů ropy, se vyplavují na americké pobřeží chuchvalce dehtu. Nová studie odborníků z Auburnské univerzity v Alabamě navíc zjistila, že ropa, která zůstala pod hladinou, se nerozpadá tak rychle, jak vědci původně předpokládali.

Článek

Dehtové chuchvalce se začaly objevovat na březích Alabamy a Floridy na počátku září, když moře rozvířila tropická bouře Lee. Chemická analýza ukázala, že se složením nijak neliší od dehtu, který se vyplavoval na pobřeží loni bezprostředně po havárii těžební plošiny Deepwater Horizon.

Vědci přitom předpokládali, že pozůstatky ropné skvrny se budou v moři rozpadat i kvůli obrovskému množství chemických látek určených k rozkladu ropy, které tehdy záchranáři do vody napumpovali.

"Získaná data zpochybňují široce přijímanou domněnku, že ropa, která se po havárii plošiny Deepwater Horizon potopila na dno moře, už je značně rozložená," uvádí se v závěrech studie. "Rovněž podporují hypotézu, že ropa na dně moře může znamenat dlouhodobé riziko pro ekosystémy při pobřeží."

Společnost BP, která provozovala plošinu Deepwater Horizon a hradila náklady spojené s likvidací ekologické havárie, se k novým poznatkům nevyjádřila. Zástupci firmy pouze oznámili, že vyslali nové týmy na úklid pobřeží v místech, kde se dehtové chuchvalce vyplavily.

Ropa zapříčinila odliv turistů

Podle obyvatel pobřežních oblastí představuje nově vyplavená ropa problémy především pro cestovní ruch, neboť může odradit návštěvníky. Loni zažilo americké pobřeží od Louisiany po Floridu nejhorší turistickou sezonu za mnoho let, neboť kvůli obavě ze znečištění moře a pláží velká část návštěvníků dovolenou v tomto místě zrušila. Turistika je přitom významným zdrojem příjmů pro obyvatele pobřežních oblastí, ale i pro dotyčné americké státy.

Plošina Deepwater Horizon loni v dubnu vybuchla a při explozi zahynulo 11 lidí. Po potopení plošiny začala z vrtu v hloubce 1500 metrů unikat ropa; její proud se podařilo zastavit až po třech měsících. Do moře se mezitím dostalo na 800 miliónů litrů suroviny. Vládní komise pro vyšetřování havárie označily za hlavního viníka BP, ale podíl na ekologické katastrofě podle nich mají i další společnosti, které se na hloubení vrtu a provozu plošiny podílely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám