Hlavní obsah

Tisíce Palestinců vyšly do ulic na podporu uznání státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik tisíc Palestinců ve středu vytáhlo do ulic města Ramalláh na Západním břehu Jordánu. Chtějí tak podpořit žádost o uznání palestinského státu. Podle agentury AFP pochodují také také městy Nábulus a Hebron.

Foto: Darren Whiteside, Reuters

Palestinský chlapec sleduje dav lidí, který se v městě Ramalláh shromáždil na podporu vzniku samostatného státu.

Článek

Žáci a úředníci dostali ve středu volno, aby se manifestace mohli zúčastnit. Davy lidí v ulicích Ramalláhu vztyčují palestinské vlajky a skandují hesla vzývající k vytvoření samostatného palestinského státu.

Akci svolala strana Fatah předsedy samosprávy Mahmúda Abbáse, který v pátek předloží v OSN žádost o uznání palestinské státnosti.

Abbás získává díky svému neoblomnému postoji v otázce žádosti v OSN mezi Palestinci popularitu. Žádost chce předat po svém pátečním projevu před Valným shromážděním OSN generálnímu tajemníkovi organizace Pan Ki-munovi. Měla by o ní hlasovat Rada bezpečnosti OSN, kde USA mohou využít svého práva veto a přijetí žádosti zmařit.

Pak by Palestincům zbývalo požádat Valné shromáždění, aby hlasovalo o rezoluci, která povýší jejich nynější status z entity na stát. Stačil by jim status nečlenského státu, jaký má Vatikán, protože by tím získali přístup do mezinárodních institucí. Jde jim hlavně o Mezinárodní trestní soud, aby mohli Izrael nechat stíhat za údajné válečné zločiny.

Proti plánovanému jednostrannému kroku Palestinců se ale staví Izrael a také USA. Palestinci svůj krok zdůvodňují ztrátou naděje na získání státu prostřednictvím mírových rozhovorů. Izrael je podle nich záměrně blokuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám