Hlavní obsah

Černobyl se uzavřel před turisty kvůli neprůhlednému účetnictví

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli nejasnému účetnictví přišli lidé o možnost prohlédnout si jadernou elektrárnu Černobyl, kde se v roce 1986 udála největší jaderná havárie všech dob. Turisté přitom za prohlídku byli ochotni zaplatit kolem tří tisíc korun. Podle ukrajinských státních zástupců však není jasné, kde peníze končily. Informoval o tom list The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Zakonzervovaný čtvrtý reaktor

Článek

Místo, kde došlo v 80. letech k nejhorší jaderné katastrofě v historii, navštívilo ročně kolem deseti tisíc turistů, kteří neváhali za prohlídku nechvalně známého čtvrtého reaktoru a města duchů Pripjať zaplatit v přepočtu téměř tři tisíce korun. Nyní však podobné prohlídky skončily.

Důvodem se stalo neprůhledné účetnictví. Podle ukrajinského státního zástupce, který návštěvy turistů v Černobylu vyšetřoval, není jasné, kdo platby od turistů přijímal a na co je vynakládal.

„Výlety organizované cestovními kancelářemi do zakázané zóny byly zastaveny,“ sdělilo ukrajinské ministerstvo pro nouzové situace. Přesto však trvá na tom, že cesty byly zcela legální a ohradilo se proti jejich zastavení soudní cestou.

„Žádáme ministerstvo, aby informovalo vládu o každém dolaru vydělaném těmito výlety,“ řekl mluvčí úřadu generálního prokurátora ruské televizi RT. „Víme, že bylo vyděláno hodně peněz. Nevíme však, v čí kapse skončily. Proč nebyly zahrnuty do rozpočtu a nebyly použity na řešení problému oblasti?“ kontroval mluvčí.

Černobylský čtvrtý reaktor vybuchl 26. dubna roku 1986. Katastrofu způsobil test turbogenerátoru. Následné radioaktivní zamoření nejvíce zasáhlo město Pripjať. Následky nehody se projevovaly ještě mnoho let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám