Hlavní obsah

Rada OSN vyzývá k účinné reakci na represe v Sýrii

Krvavé represe syrského režimu proti demonstrantům zesilují, konstatovala Rada OSN pro lidská práva na svém pondělním zasedání v Ženevě. Vyzvala proto k účinné mezinárodní reakci s cílem dosáhnout zlepšení "katastrofální situace" v této zemi.

Foto: Reuters

Proti brutalitě Asadova režimu protestovali rodilí Syřané před velitelstvím NATO v Bruselu.

Článek

"Navzdory sílícímu tlaku mezinárodního společenství během šesti měsíců od začátku demonstrací krvavé represe v Sýrii neustávají, naopak se stupňují. V posledních týdnech účastníci velkých demonstrací po celé Sýrii volali po mezinárodní ochraně a přítomnosti mezinárodních pozorovatelů," citovala agentura AFP prohlášení zástupkyně vysoké komisařky OSN pro lidská práva Kyung-wha Kangová.

To je podle ní projevem stále se zhoršující situace na poli lidských práv v Sýrii a důkazem naléhavosti "účinné mezinárodní reakce s cílem ji zlepšit".

"Rada (OSN pro lidská práva) a její členové musejí pokračovat ve využívání všech možných prostředků k dosažení tohoto cíle," dodala. V této souvislosti připomněla, že podle údajů OSN bylo v Sýrii od začátku nepokojů v polovině března zabito už na 2600 lidí. Syrská vláda sice slibuje politické reformy, "neustále ale své sliby porušuje, když používá proti oponentům nepřiměřenou sílu, zabíjí demonstranty, hromadně zatýká, mučí zadržené odpůrce a dopouští se dalších zločinů".

Zástupce syrského režimu naproti tomu v Ženevě odmítl závěry vyšetřovací mise vyslané radou do Sýrie, jejíž členové ve své srpnové zprávě zveřejnili výčet zvěrstev, jichž se dopouštějí syrské bezpečnostní síly. Ta podle nich zakládají skutkovou podstatu "zločinů proti lidskosti".

Zástupce syrské vlády ale v Ženevě prohlásil, že vyšetřovací tým dospěl k těmto závěrům "na základě zcela vymyšlených informací". Násilností se podle reprezentanta Damašku dopouštějí "členové gangů" a "události, které se staly, neměly nic společného s pokojnými demonstracemi".

"Jsou to nebezpečné akce, které podkopaly naši ekonomiku i turistický sektor," prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám