Hlavní obsah

Cameron se Sarkozym dorazili do Libye

Novinky, val

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron dorazili ve čtvrtek do Libye. Stali se tak prvními zahraničními vůdci, kteří zemi navštívili od svržení Muammara Kaddáfího. Na programu měli návštěvu Tripolisu a Benghází a setkání s představiteli Přechodné národní rady (NTC) včetně jejího vůdce Mustafy Džalíla.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Zleva: Francouzský prezident Sarkozy, předseda libysjké přechodné vlády Džalíl a britský premiér Cameron v Benghází

Článek

Představitelé zemí, jejichž armády sehrály významnou roli při vojenských operacích v Libyi, se v Tripolisu setkali s nejvyššími představiteli NTC. Sarkozy na společné tiskové konferenci slíbil Libyjcům, že Francie při nich stojí, v podobném duchu hovořil i Cameron. Francouzský prezident rovněž doufá, že podobně jako se Libyjci zbavili diktátora Muammara Kaddáfího, bude brzy svobodná i Sýrie. Cameron vyzval vůdce Kaddáfího, který je stále na útěku, aby boj vzdal.

Oba státníci v Tripolisu navštívili rovněž nemocnici. Z hlavního města se pak přesunuli  do Benghází, bývalé bašty rebelů, kde na náměstí Svobody vystoupili s proslovy. Cameron nazval nadšené publikum hrdinnými lvy.

Jelikož Kaddáfího přívrženci nadále drží několik libyjských měst, podléhala cesta francouzského prezidenta a britského premiéra nejvyšším bezpečnostním opatřením. V pátek by měl do Libye dorazit také turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Očekáván je též Muhammad Kámil Amr, egyptský ministr zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám