Hlavní obsah

Kvůli transsexuálům zavádí Australané v pasech třetí pohlaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australané budou mít nově možnost zaškrtnout v cestovních pasech u kolonky pohlaví možnost „neurčené“. Rozhodla o tom ve čtvrtek tamní vláda, aby zabránila diskriminaci transsexuálů. Návrh novely příslušného zákona iniciovala poslankyně Louise Prattová, jejíž manžel se narodil jako žena.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Transsexuálové a hermafroditi budou moci kromě varianty „male“ (mužské) nebo „female“ (ženské) u příslušné kolonky zatrhnout volbu „X“, která má značit neurčité pohlaví.

Dosud platilo, že Australané si nesměli kolonku vyznačující pohlaví nechat upravit, aniž si chirurgickým zákrokem nechali změnit pohlavní orgány.

Podle poslankyně Louisy Prattové, která změnu iniciovala, přinese novela ulehčení při cestování do zahraničí. Lidé se změněným nebo obojím pohlavím na letištích často při pasové kontrole čelili nepříjemným otázkám v případě, že údaj o pohlaví neodpovídal jejich vzhledu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám