Hlavní obsah

Rebelové chystají útok na zbytky Kaddáfího sil, nevyloučili ani další jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednu z posledních bašt stoupenců Muammara Kaddáfího, pouštní město Baní Valíd, obléhají tisíce povstalců, čekajících na povel k útoku. Jednání o pokojné kapitulaci o víkendu zkrachovala, někteří povstalečtí velitelé ale tvrdí, že jsou ještě ochotni vyjednávat, a vyhnout se tak bojům.

Článek

Pouštní město Baní Valíd, ležící zhruba 150 kilometrů jihovýchodně od Tripolisu, obléhají již několik dní povstalci. V pondělí se navíc dostavily další posily. Tisícovky rebelů tak nyní čekají na možný pokyn k útoku. Zároveň však není vyloučené další vyjednávání.

"Dveře k jednání jsou stále otevřené. Naše nabídka platí," prohlásil polní velitel vzbouřenecké Přechodné národní rady před městem.

Jednání o kapitulaci Baní Valídu byla neúspěšná. Kaddáfího mluvčí Músá Ibrahím, který plukovníka zastupoval, požadoval, aby povstalci složili zbraně. Rebelové naopak chtěli nechat zavřít do domácího vězení ty, kdo "ve jménu Kaddáfího zabíjeli", dokud nevznikne nová vláda, která by je postavila před soud.

Podle povstalců mají Kaddáfího síly ve městě menšinu, jsou ale těžce ozbrojené a zastrašují ostatní obyvatele ve snaze zabránit tomu, aby kapitulovali.

Baní Valíd jednou ze čtyř zbývajících bašt Kaddáfího, který je od dobytí své pevnosti v Tripolisu na útěku. Jeho oponenti nemohou vyhlásit úplné vítězství, dokud je Kaddáfí na útěku, a upevňují zatím svou moc v Libyi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám