Hlavní obsah

Pokračování procesu s Mubarakem v Káhiře provázejí potyčky

Desítky odpůrců a stoupenců Husního Mubaraka se střetly nedaleko soudu v Káhiře, kde v pondělí pokračuje proces s bývalým egyptským prezidentem. Ten čelí obvinění z podílu na smrti více než 800 demonstrantů při lednových a únorových protestech, které vedly k jeho odstoupení 11. února.

Článek

Řízení se koná v budově policejní akademie v Káhiře. Před ní se sešlo asi 150 Mubarakových stoupenců. Desítky jeho sympatizantů se podle agentury AFP střetly s odpůrci svrženého prezidenta a zasáhnout musela pořádková policie. Podle agentury Reuters Mubarakovi odpůrci házeli na policii kameny.

Třiaosmdesátiletého Mubaraka k soudu podobně jako v přechozích dvou stáních přivezli na nosítkách. Poslední stání se uskutečnilo přesně před třemi týdny. Soudce Ahmad Rifát tehdy rozhodl, že následující stání proběhne bez přítomnost televizních kamer. Důvodem byl chaos v soudní síni.

Mubarak je prvním prezidentem arabsky mluvící země, který po vlně protivládních povstání v blízkovýchodních a severoafrických států stanul před soudem. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až trest smrti. Spolu s oběma syny Gamálem a Aláem je také obžalován z korupce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám