Hlavní obsah

Tajfun Talas má 31 obětí, Japonci pátrají po desítkách nezvěstných

Aktualizováno

Tajfun, který o víkendu zasáhl Japonsko, si podle posledních údajů vyžádal 31 lidských životů. Japonské záchranné týmy pokračují v pátrání po desítkách pohřešovaných osob. Tajfun se již přesunul nad Japonské moře, nebezpečí vichrů a silných srážek však prý stále trvá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tajfun Talas má 26 obětí, Japonci pátrají po desítkách nezvěstnýchVideo: Reuters

 
Článek

Nový japonský premiér Jošihiko Noda slíbil, že záchranné a pátrací akce budou nadále pokračovat. "Uděláme, co budeme moci, abychom zachránili životy a našli pohřešované," řekl Noda v pondělí.

Tajfuny trápí Japonsko pravidelně, Talas byl ale nejsilnější od roku 2004. V sobotu zasáhl západ země, v neděli se posunul na sever směrem nad moře. Silný déšť v zemi způsobil záplavy a sesuvy půdy. Příkazy k evakuaci a varování před silnou bouří vydaly úřady pro 460 000 lidí v západním a centrálním Japonsku.

Foto: Profimedia.cz

Japonské záchranné týmy pokračují v pátrání po pohřešovaných.

Po víkendové smršti zůstaly některé obce zcela odříznuty od světa a kvůli špatnému počasí v horách nejsou dosažitelné ani vrtulníky. Tisková agentura Kjódó sdělila, že spojení se světem stále nemá kolem 3600 lidí.

Nejhůře postižena byla prefektura Wakajama, kde zahynulo minimálně 17 lidí. "Snažíme se dostat situaci pod kontrolu. Jsou ale přerušeny dodávky elektrického proudu a poškozené silnice brání v přístupu do zasažených oblastí," řekl AFP jeden z hasičů ve městě Tanabe, které se nachází v prefektuře Wakajama.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řádění tajfunu Talas v JaponskuVideo: Reuters

Střed letošního v pořadí 12. tajfunu se podle japonské meteorologické agentury posouval na sever přes Japonské moře rychlostí nepřekračující 20 kilometrů v hodině. V noci na neděli tajfun přeletěl nad ostrovem Šikoku a centrální částí ostrova Honšú. Nebezpečí vichrů a silných srážek prý stále trvá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám