Hlavní obsah

Tibetský mnich dostal 11 let za ukrytí upáleného kolegy

K jedenácti letům vězení odsoudil soud v jihozápadní Číně tibetského mnicha. Shledal ho vinným z "úmyslné vraždy" jiného mnicha, který se na jaře zapálil na protest proti politice čínské vlády v Tibetu. Odsouzený totiž svého těžce zraněného kolegu ukryl a údajně mu bránil v přístupu k lékařské péči. Informovala o tom oficiální tisková agentura Nová Čína.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odsouzený je jedním ze tří mnichů, které čínské úřady obvinily, že muže k sebevraždě upálením nejen podněcovali, ale pak ho schovali, aby mu prý nemohla být poskytnuta první pomoc.

Šestnáctiletý mnich Phüncchog se v březnu na ulici polil benzinem a zapálil. Policisté, uniformovaní i v civilu, se jej pokoušeli uhasit, nakonec ho však podle svědků vztekle bili a kopali do něj. Mladíka se poté ujal odsouzený, který ho 11 hodin ukrýval v klášteře. Druhý den byl zraněný přepraven do nemocnice, lékaři mu ale již nedokázali pomoci.

Případ vyvolal nepokoje v etnicky tibetské části jihozápadní provincie S'-čchuan.

V Číně se od roku 2009 zapálili na protest proti politice Pekingu nejméně tři tibetští mniši. Podle oficiální verze Pekingu Čína v roce 1950 Tibet "pokojně osvobodila" a o rok později zřídila v tomto regionu podél Himálaje formální autonomii, ve skutečnosti tvrdě řízenou čínskými úřady.

Tibeťané si dlouhodobě stěžují nejen na ekonomický, kulturní, společenský i náboženský útlak, ale i na rychlé Tibetské autonomní oblasti trvalým přistěhovalectvím většinových etnických Chanů (Číňanů), kteří zřejmě již brzy početně převládnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám