Hlavní obsah

Dvanáct miliónů lidí ve světě nemá žádnou státní příslušnost

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Okolo 12 miliónů lidí ve světě není občany žádné země a v důsledku toho jim jsou upírána základní lidská práva. Varoval před tím úřad Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Foto: Profimedia.cz

Problémy lidí bez státní příslušnosti dědí i jejich děti.

Článek

Problém je nejrozšířenější v jihovýchodní a střední Asii, ale týká se i Evropy, Blízkého východu a Afriky. Organizace varuje, že se šíří, neboť se do právního vakua rodí děti lidí bez státní příslušnosti.

„Kromě potíží, s kterými se potýkají, vytváří odsouvání celých skupin na okraj společnosti velké napětí ve společnostech, v nichž žijí, a občas jsou zdrojem konfliktu,“ upozornil António Guterres pro stanici BBC.

Lidem bez státní příslušnosti hrozí široké množství problémů týkajících se majetku, uzavření manželství či registrace narození potomka. Někteří mohou skončit i ve vězení, protože nemohou dokázat, kdo jsou a odkud pocházejí.

V roce 1954 sice vznikla úmluva zajišťující lidem bez státní příslušnosti základní lékařskou péči, ale k té přistoupilo jen 66 zemí světa. V roce 1961 ji doplnila úmluva poskytující základní právní rámec, který má pomáhat vládám s problémem takových bezprizorních lidí se vypořádat. Tuto úmluvu podepsalo už jen 38 zemí. Česká republika je účastnickou zemí obou úmluv.

Guterres vyzval další státy, aby se připojily.

Země s největším počtem lidí bez státní příslušnosti
Estonsko
Irák
Keňa
Lotyšsko
Barma
Nepál
Sýrie
Thajsko

Reklama

Výběr článků

Načítám