Hlavní obsah

Tisíce Norů vzdaly poctu obětem Breivikova masakru

Oslo

Norsko v neděli oficiálně vzdalo úctu 77 obětem pravicového extremisty Anderse Behringa Breivika. Přibližně 6700 osob se shromáždilo v největším koncertním sále Spektrum Arena v centru Osla na společné smuteční vzpomínce.

Článek

"Snad všechna slova již byla použita, aby vyjádřila naše pocity," prohlásil v zahajovacím vystoupení norský král Harald V. „Poslední týdny pro nás byly krušné, ale je dobře, že jsme se dnes tady všichni shromáždili," dodal podle agentury AFP.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Švédská korunní princezna Victoria před katedrálou v Oslu

Premiér Jens Stoltenberg vyzval k zachování otevřenosti a tolerance v norské společnosti. "S těmi, kdo se uchylují k násilí, budeme bojovat všemi zbraněmi demokracie. Budeme jim čelit všude," řekl.

Z význačných zahraničních hostů se akce zúčastnili prezidenti Islandu a Finska Ólafur Ragnar Grímsson a Tarja Halonenová, premiéři všech skandinávských zemí, švédská následnice trůnu princezna Victoria a dánský korunní princ Frederik.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Lidé stojící u zdi katedrály v Oslu s množstvím květin za oběti Breivikova masakru

Ve smutečním programu vystoupila mimo jiné donedávna slavná norská popová kapela A-ha, která již ukončila svou činnost, ale při nynější příležitosti se její členové opět sešli na počest vesměs mladých obětí, jejichž byli mnohdy idoly.

V přestávkách mezi skladbami četli norští herci postupně nahlas jména obětí, vesměs mladých lidí. Čtení doprovázelo hluboké ticho, přerušované občas vzlyky pozůstalých. Vlajky v celém Norsku byly dnes staženy na půl žerdi.

Foto: Reuters

Osvětlené srdce během ceremoniálu za oběti masakru

Nedělní akce uzavřela třídenní smuteční akty, jejichž nezanedbatelným cílem bylo pomoci zasaženým i celé společnosti setřást trauma hrůzného, nepochopitelného činu. V pátek na ostrov Utöya zavítali pozůstalí po obětech Breivikova vraždění, v sobotu pak přeživší s blízkými. Vzpomínka se konala i na místě výbuchu bomby v centru města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám