Hlavní obsah

Mars Express potvrdil na rudé planetě přítomnost vody

DARMSTADT

Evropská sonda Mars Express našla na povrchu Marsu stopy vody. Objevila ji na jižním pólu rudé planety ve formě ledu. Oznámila to v pátek Evropská vesmírná agentura (ESA). Nová informace vědců tak potvrdila výzkumy amerických odborníků z března 2002.

Článek

"Na jižním pólu Marsu jsme identifikovali vodu ve formě ledu," řekl Vittorio Formisano, jeden z vedoucích mise Mars Expressu.

Prohlásil to na tiskové konferenci v kontrolním centru ESA v německém Darmstadtu, kde evropští vědci představili první vědecké výsledky své mise. "Jde o vodu na povrchu..., která není pokrytá zmrzlým oxidem uhličitým," upřesnil další z představitelů ESA Jean-Loup Bertaux.

Chybějící důkazy

Astrofyzik Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR ČTK řekl, že vědci o existenci vodního ledu na Marsu už dávno nepochybují.

"Už dávno není pochybnost o tom, že polární čepičky na Marsu jsou z obou ledů (vodního ledu i zmrzlého oxidu uhličitého CO2)... jako potvrzení staré známé skutečnosti je to sice vítané, nijak se tím však nemění naše základní fyzikálně-chemické představy o vodě na Marsu," uvedl Grygar. 

Evropští experti prozatím nevědí, jak velké množství vodního ledu se jim podařilo zachytit. Netuší také, jde-li o trvalý led, nebo led, který se během marsovského léta odpařuje a během zimy zase zpět kondenzuje.

"Je právě konec léta. To, že se led nyní nachází na jihu ... ukazuje na to, že jde o trvalý led," dodal Bertaux.

Vodu objevili Američané

Sonda Mars Express se nyní nachází na oběžné dráze Marsu, ze které s pomocí radarů analyzuje místní atmosféru, fotografuje planetu a na jejím povrchu i pod ním pátrá po známkách vody či ledu, jejichž přítomnost by mohla vytvořit podmínky pro přežití organizmů.

Mars Express je také "mateřskou" lodí modulu Beagle-2, který se od ní oddělil 19. prosince a který měl na povrchu čtvrté planety sluneční soustavy dosednout 25. prosince. Zatím se s ním však nepodařilo navázat spojení.

Výskyt vody na Marsu ohlásily poprvé Spojené státy. Jejich sonda Mars Odyssey k podobnému závěru došla už v březnu 2002.

Reklama

Související témata:

Související články

Spirit vyjel na povrch Marsu

Americká sonda Spirit vyrazila na svou pouť po Marsu. První tři metry po povrchu rudé planety urazil pojízdný robot ve čtvrtek ráno. Řídící středisko...

Spirit možná zůstane na Marsu půl roku

Americký pojízdný robot Spirit by prý mohl působit na Marsu až šest měsíců, tedy dvojnásobně dlouhou dobu oproti původním plánům. Vzhledem k velkému úspěchu...

Model Spiritu láká do Pražského planetária

Hlavním lákadlem pro návštěvníky planetária v pražské Královské oboře je od tohoto víkendu věrný model průzkumného robota Spirit, který v současnosti zkoumá...

Výběr článků

Načítám