Hlavní obsah

Breivik se vrátil spoutaný na ostrov smrti k policejní rekonstrukci

Oslo

Anders Behring Breivik se o víkendu znovu ocitl na ostrově Utoya, kde v červenci zastřelil 69 lidí. Přivezla ho tam policie k rekonstrukci, která podle jejího nedělního sdělení trvala osm hodin. Breivik měl celou dobu pouta na rukou i na nohou a policisté ho navíc vodili na provaze, napsala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Anders Behring Breivik v policejním autě odjíždí od soudu.

Článek

Cílem akce byla kriminalistická rekonstrukce Breivikova zločinu. Jak řekl jeho obhájce Geir Lippestad deníku Verdens Gang, dokázal se jeho mandant upamatovat na mnoho událostí.

Utoya hermeticky uzavřen

Dva policisté rekonstrukci natáčeli, videozáznamy budou pravděpodobně použity při procesu. Během policejní rekonstrukce byl ostrov Utoya hermeticky uzavřen. Postaralo se o to šest policejních člunů, nad místem činu přelétával vrtulník.

Breivik se už přiznal ke dvěma krvavým útokům z 22. července. Zabil při nich 77 lidí: osm výbuchem nálože trhaviny umístěné v automobilu v centru metropole Osla a 69 střelbou na nedalekém ostrově Utöya. Hrozí mu za to nejméně 21 let vězení.

Chce být prý důležitý

Norští vyšetřovatelé došli k prakticky definitivnímu závěru, že extremista Breivik oba teroristické útoky naplánoval, připravil a spáchal zcela sám. Nic nesvědčí o existenci nějakých jiných "buněk", které Breivik naznačil, jde spíše o jeho snahu dodat si důležitosti, oznámil ve středu v Oslu vyšetřující prokurátor Christian Hatlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám